Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chlapeček odvlečený ze školy sociálkou: Trauma na celý život, říká psycholožka

Autor: ula - 
19. května 2016
19:21

Slovenskem otřásl případ chlapečka, který byl násilím odvlečen sociálními pracovníky přímo uprostřed vyučování, aby byl předán do péče matce, která se o něj do té doby nestarala. Incidentu přihlíželi spolužáci chlapce, zatímco učitelka se jej snažila marně bránit. Podle psycholožky tento zážitek poznamená dítě na celý život, a navíc se jedná běžně používanou praxi.

„Záběry mě nijak nepřekvapují,“ okomentovala video, které zachycuje odebrání plačícího chlapečka sociálními pracovníky přímo ze třídy, psycholožka Alena Uváčiková a dodala: „Nejde o selhání jednotlivců, ale o běžně používanou praxi ve vztahu k dětem.“

Na případ upozornila na svém blogu aktivistka Monika Kozelová, která popsala chlapcovu matku jako ženu „lehčích mravů“, která se chlapce sama zřekla. Vychovávala ho babička. Matka se však rozhodla, že chce syna zpět a soud jí dal za pravdu. Sociální pracovníci tak vykonávali soudní vůli, bohužel před zraky ostatních dětí a učitelky.

Trauma na celý život

Podle psycholožky děti velmi často trpí dlouhodobě depresí a dospělí tato traumata velmi podceňují. „Takovýto traumatický zážitek dítě ovlivní na celý život. Dítě se přesvědčí, že jim nikdo nedokáže pomoci nebo je ochránit. Obyčejně tímto způsobem ztrácejí milovaného člověka, ke kterému mají pevné citové pouto a přecházejí do péče někoho, ke komu si vztah musí budovat, což někdy není vzhledem k okolnostem ani možné. Ztrátu milované osoby nemůže nahradit uměle vnucovaný a vytvořený vztah,“ uvádí Uváčiková.

Násilné odebírání má vždy vliv i na přihlížející děti. Může v nich totiž zůstat strach, že je někdo může v budoucnu jen tak lehce odvléct někam, kam nechtějí. Mnohé mohou začít odmítat chodit do školy, mohou být plačtivé a úzkostné.

Psycholožka se domnívá, že k podobným situacím by nikdy nemělo docházet na půdě školy. Soudci a sociální pracovníci to velmi často nerespektují, aplikují pouze právo bez ohledu na city, vztahy či psychiku dětí,“ doplňuje Uváčiková.

Necitlivé chování sociálních pracovníků

Podle Uváčikové není takové necitlivé zacházení nic ojedinělého. Ze své praxe popisuje případ, kdy bylo dítě v Praze odvlečeno také přímo ze školy. Holčička se již tři roky nesetkala s matkou a učitelka, která ji tehdy bránila, musela sama vyhledat lékařskou pomoc.

Pokud byste byli svědky podobné situace, je podle psycholožky každá rada drahá. „Mohlo by se stát, že kdybyste dítě bránili razantně, tak byste mohli být následně trestně stíháni. Dítě se opět stalo v naší společnosti pouze objektem práva, ne živou bytostí, bez ohledu na proklamace o jeho ochraně,“ uzavírá Uváčiková.

 

 

rada42 ( 20. května 2016 05:18 )

Takto se chovalo gestapo při okupaci ...

radka.seznam ( 20. května 2016 01:16 )

Chudák klučina... Jak se musel a musí teď i u "matky" hrozně bát..??? Chudák i babička, ani se s vnukem nemohla rozloučit... Matka dělá tanečnici někde ve Švýcarsku a došlo jí, že jako svobodné matce by mohlo na syna něco slušného kápnout... Tak si ho vzala takhle... Ta ho vůbec nemiluje, jinak by mu to nemohla nikdy udělat! Babička bude bojovat a já jí přeji, aby vnuka dostala zpět! Je mu matkou víc než ta biologická.... Ani si neumím představit, jak hrozně se musí klučík cítit.... Sociálka by dítě měla chránit, ne traumatizovat... Postupné návštěvy i s babičkou a pozvolné připravování na skutečnost, že se od babičky dostane k matce by bylo jistě lepší řešení, než takovýto šok.... Hnus, jak se zachází s dětmi!!!

subrosa1976 ( 19. května 2016 22:59 )

No to je strašný, chudák kluk a všechny děti. To přeci není ani možné!!Tak matka ho nejdřív nechce a pak si vzpomene po x letech, že vlastně by ho chtěla, no to je paráda, ale tady se trochu všichni včetně soudu spletli, to není panenka, ale živé dítě!!!!

majojo ( 19. května 2016 21:12 )

Jednou jsem to viděla na Žižkově. Ovšem tak šlo o velkolepě pojatou šou známé etnické menšiny. Dítko vlekly tři baby ze školy, ona se pro formu chytala veřejí a okna byla obsypaná jejími kamarády: Aničko, kam tě vedou, řvaly dětičky. A ona: Ale, zase do pasťáku! Řekněte Bedříškovi, ať si v jídelně za mně nafasuje koblihu!

ridic ( 19. května 2016 20:09 )

Co to jsou to za zrudy ty socialni pracovnice, ty si na tech detech dokazuji, jak jsou mocne. Tady se kvuli takovym zrudam obesil tata, stalo se jim neco, nic. Stejne tak nezodpovedne pracuji i soudy, cubka se o dite celou dobu nestara a pres to ho soud prisoudi takove "mame", co je to za rozhodnuti. Meli by jim byt kraceny odmeny za spatna rozhodnuti, zrovna ted se jeden prusvih soudcu provalil. Ale v teto demokracii je tohle vsechno dovoleno. A jako dalsi je konani exekutoru a jejich nehorazne vysoke odmeny, ale to taky patri k demokracii. Prohnilej demoralizovanej kapitalistickej svet, kdysi to prohlasoval jeden komunisticky poslanec, tehda jsme si mysleli, nas jenom strasil, dnes bohuzel, tvrda realita.

Zobrazit celou diskusi