Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Angličtina v maturitě z češtiny? Test prý znevýhodnil stovky studentů

Autor: sou - 
18. května 2016
10:45

Kolem zadání maturit se objevily nové pochybnosti. Podle deníku Právo teď proto stovky lidí žádají o zveřejnění jejich detailních výsledků. Celkem čtyři úlohy z úryvku knihy Mechanický pomeranč, kde se vyskytují anglické novotvary, mohly prý některé studenty středních odborných škol znevýhodnit, protože ne všichni se právě angličtinu učí.

Na stránky iniciativy Maturitní data – odtajněno se přihlásilo do úterý 787 lidí. „Ta ukázka evidentně znevýhodňuje žáky, kteří se neučí angličtinu. Na středních odborných školách nemají povinné dva cizí jazyky a třeba v pohraničí Rakouska a Německa si z pochopitelných důvodů vybírají němčinu,“ poznamenal pro Právo iniciátor projektu Oldřich Botlík, matematik a šéf testovací společnosti Kalibro.  

Pokud někdo nedokáže odhadnout původ těchto novotvarů, čte podle něj text o několik minut déle než angličtinář. Iniciativa žádá, aby se zveřejnily všechny testy s údaji o pohlaví, oboru vzdělání, regionu, o počtu pokusů a bodech udělených za úlohy. Jméno, příjmení a škola by zůstaly v anonymitě. Ministerstvo ale prý data odtajňovat nechce.

Další problém v maturitní zkoušce z češtiny nastal, když měli studenti určit v básni epizeuxis. „Byl jsem se podívat na maturity na slavný PORG a myslím, že ani tam je neučí epizeuxis. Možná jsou gymnázia, kde se to studenti dovědí, ale nevím, k čemu to potřebuje vědět nějaký budoucí elektrotechnik,“ podivoval se Botlík. V loňském roce v testech z češtiny u negymnaziálních oborů propadlo 9,5 procenta studentů, celkem 4244 lidí. V roce 2014 propadlo 1920 studentů (3,9 procenta) a o rok dříve 1355 (2,5 procenta).  

Cermat kritice kvůli úlohám čelí pravidelně. Výsledky letošních maturitních zkoušek zveřejní ministerstvo ve čtvrtek. K dispozici budou ale jen údaje, kolik studentů propadlo v testech z matematiky, češtiny a angličtiny. 

Ministryně školství Kateřina Valachová osobně zahájila jarní termín maturitních zkoušek:

amalia ( 26. července 2016 16:04 )

je to nespravodlive, lebo kazdy anglictinu nevie. ale anglictina je velmi dolezita. bez nej sa dnes clovek nepohne. v buducnosti moze najma pomoct studentom najst si pracu. moja naglictina sa zlepsila po absolvovani tohto kurzu http://www.anglictina-bez-biflovania.sk/video-uz-jste-take-100-zacinali

David96 ( 27. května 2016 01:50 )

Maturoval jsem letos. 1. Epizeuxis jsme se opravdu neučili. Mám chybu 2. Bajka a Ezop mě nijak netrápili. 3. Mechanický pomeranč - Opravdu tohle není Český jazyk. Výrazy jako: ptic, pucák, hjumaníka, šubyduba, luknout, najtky, ouldana, lipsama, píplů, bajati, doguljali, zlukoval, vojsem, vypuganej - vážně je tohle čeština nebo převzaté slovo z angličtiny? Mimochodem i z ruštiny. kdyby to bylo napsáno alespoň anglicky správně. Chtěl bych vidět takového člověka, který takhle mluví. Naštěstí jsem nikdy takového nepotkal, protože bych ho musel rozmlátit. Český jazyk je tak krásný, ale opravdu nevidím důvod proč ho takhle kazit. Tohle tam nepatří. Zdravím studované hlavy z Cermatu PS: Proberte se. ;)

Cake ( 26. května 2016 09:57 )

 To jsou supr názory.👍 Škoda, že letos u maturity nesedel nikdo z vás. 😂

kessi94 ( 26. května 2016 06:21 )

Že by Vaše čeština vypadala jako stoprocentní, se říci nedá, ovšem hlavní věcí je, že maturita neustálým zjednodušováním ztratila veškerou váhu... Z matiky Vám stačí spočítat třetinu příkladů, což za hodinu musí dát i úplné poleno. U češtiny si uděláte představu otevřením jedné až dvou verzí z posledních ročníků - chtěli v každém po studentech nějaký básnický výraz? Co je jednodušší než v dnešní době otevřít internet, zadat "básnické výrazy" a těch několik se jich naučit? Jsme jediní "reprezentanti" našeho jazyka, tak bychom ho snad po 13ti letech ve škole měli ovládat natolik, abychom uměli správně gramaticky napsat např. úřední dopis, abychom měli slovní zásobu (od toho je právě povinná četba) a abychom se nestyděli mluvit na úrovni, např. s nadřízeným... Za chvíli ty generace sotva napíšou slohovku o deseti větách, z toho polovina výrazu bude "vole", "omg" nebo "lol"... Nebudou vědět, co je to přirovnání a jaký je rozdíl mezi sci-fi a fantasy...

anetta002 ( 23. května 2016 15:58 )

Ty co tady píšeš s tou angličtinou tak si tvůj názor strč razantně do řiti. Já mluvím plynule Česky, Německy, Francouzsky, Polsky a teď žiju ve Finsku, kde se učím Finsky. Angličtinu nesnáším a nikdy sem se jí neučila. Proto si s tvým názorem vytři ***, všichni se ji nemusí učit když není poviná.

Zobrazit celou diskusi