Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Slovenské pracovní agentury si hrají na české. Nechtějí se jim platit odvody

Slovenské pracovní agentury začaly po zpřísnění pravidel podnikání obcházet slovenské zákony. (Ilustrační foto)
Slovenské pracovní agentury začaly po zpřísnění pravidel podnikání obcházet slovenské zákony. (Ilustrační foto)  (Autor: Daniel Černovský)
Autor: ČTK - 
5. května 2016
14:35

Slovenské pracovní agentury začaly po zpřísnění pravidel podnikání obcházet slovenské zákony. Dělají to tak, že zakládají společnosti v Česku, které převezmou slovenské zaměstnance. Vyplývá to ze čtvrtečního vyjádření státního tajemníka slovenského ministerstva sociálních věcí Branislava Ondruše.

Omezit podobné případy by měl zákon, který začne platit v červnu a který upraví vysílání pracovníků firmami se sídlem v EU k práci na Slovensko. Podnikatelé nová opatření kritizovali s odůvodněním, že jsou administrativně náročná a že stát na ně přenáší různé povinnosti.

„Člověk z Nových Zámků, který nějaké období pracoval v elektrotechnické firmě, ze dne na den přestal být zaměstnancem (slovenské) agentury a stal se zaměstnancem české firmy. Takoví pracovníci zůstali pracovat na původním místě, ale již byli vyslanými pracovníky české firmy,“ řekl Ondruš k praktikám pracovních agentur. Odhadl, že tímto způsobem pracuje na Slovensku několik tisíc Slováků s bydlištěm v zemi pod Tatrami.

Motivací pro zmiňovanou změnu sídla bylo patrně zavedení tvrdších pravidel pro podnikání pracovních agentur na Slovensku, které poskytují pracovníky do různých firem, a také zatížení příjmů z pracovních dohod povinnými odvody.

V Česku se z dohod o provedení práce s měsíční odměnou do 10 000 korun neplatí zdravotní ani sociální pojištění. „Zaměstnanci, kteří žijí a pracují celý život na Slovensku, jsou zaměstnaní v české firmě, a to jen proto, že když jsou zaměstnaní na dohodu o provedení práce, tak z příjmu neplatí odvody,“ uvedl Ondruš.

Posvítí si na podezřelé firmy

Potírat podnikatelské aktivity takzvaných schránkových pracovních agentur registrovaných v Česku by měl nový slovenský zákon, kterým Slovensko převzalo evropskou směrnici a který plošně upraví pravidla vysílání pracovníků z firem se sídlem v EU na Slovensko. 

Nově například česká společnost, která vyšle své pracovníky v rámci zakázky na stavební práce na Slovensko, bude muset dodávku služeb nejpozději v den výjezdu nahlásit tamním úřadům a informovat například o počtu pracovníků či náplni jejich práce na Slovensku.

Nové povinnosti přibudou i slovenských firmám. Až na výjimky si budou například muset ověřit, zda zahraniční dodavatel služeb nezaměstnává vyslaného pracovníka „na černo“. V opačném případě by slovenskému příjemci služby ve stanovených případech hrozila vysoká pokuta.

Právě trestání slovenského odběratele za nelegální zaměstnávání u dodavatele služeb se stalo největším terčem kritiky zástupců slovenských podniků. 

dzery ( 6. května 2016 10:08 )

Pastičkáři nás vždycky využívali...

Zobrazit celou diskusi