Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Pes se z něj může i zbláznit.“ Experti: Obojek proti štěkání je nástroj týrání

Autor: Tomáš Polák - 
27. dubna 2016
20:00

Obojek s takzvaným ultrasonickým systémem má psy odnaučit štěkat. Pomocí extrémně vysokých zvuků, které člověk neslyší. Při prvním štěknutí jenom zavibruje, při dalších štěknutích už ale hlasitě „píská“. Podle kynologů je ale podobný nástroj nejenom neefektivní, ale zároveň také velmi nevhodný. V extrémním případě se pes může i zbláznit.

Neustále štěkající pes dokáže otrávit nejednoho páníčka, ale také sousedy. Pomoci měl obojek vydávající vysokofrekvenční zvuky, které lidské ucho neslyší a pro psa jsou extrémně nepříjemné. Podle psího psychologa a odborníka na psí trénink Pavla Bradáče je ale absolutně nevhodný. „Pomoci to může jen ve výjimečných případech a rozhodně ne u každého psa,“ míní Bradáč.

Podle něj je potřeba odstraňovat příčiny štěkání, což bývá časté nechávání psa samotného doma. „Je to pro něj velmi nepříjemný a traumatizující prožitek a to může být obvykle důvodem, proč ten pes štěká,“ řekl Bradáč Blesk.cz. „Například v USA je zavírání psa doma bráno jako týrání, pokud ten pes má neléčenou separační úzkost,“ upozornil odborník.

Podle psího psychologa je řešení psího štěkání ultrasonickým obojkem nevhodné. „Účinek může být různý. Dokonce se problém může ještě zhoršit,“ upozornil a dodal: „Ne každý pes si uvědomuje, že štěká. Může mu chybět zpětná vazba a štěkat nepřestane.“

Obchodník: Ultrasonický obojek je lepší než elektrošoky

„Pokud ten pejsek prožívá nějaký stres a je k tomu stresu přidám ještě nějaký další, tak ta kombinace není úplně šťastná,“ upozornil. „Některé ty obojky navíc reagují i na jiné zvuky než na štěkání psa, takže pes bude trestán třeba jen za to, že kolem projede vlak nebo půjde někdo ze schodů, což může vést k nepředvídatelné změně chování,“ uvedl odborník. Pes tak může být agresivní i bez zřejmého důvodu a je tak nebezpečný sobě i pro ostatní. 

Jednou ze společností, která obojek prodává, je například Datart. Ten jej na internetu nabízí za 1499 Kč. Podle její mluvčí je ale ultrasonický obojek daleko šetrnější než elektrický obojek, který psovi dává dokonce elektrické šoky.

„Na rozdíl od elektrických obojků nedávají ultrasonické žádné rány, které zvířeti vyvolávají bolest a stres. Ultrasonické obojky generují vysokofrekvenční zvuky podobně jako píšťalka při výcviku. Tento zvuk psi sice nemají rádi, takže je to pro ně určitým omezením, ale neubližuje mu a nevyvolává v něm stres,“ řekla tisková mluvčí Datartu Iva Pavlousková.

e.44 ( 28. dubna 2016 12:50 )

To, co píšeš, nemá logiku Netvrdím, že je příjemné mít v sousedství permanentně štěkajícího psa, ale nedá se tím obhajovat použití tohohle debilního týracího obojku, který nefunguje.

zednik ( 28. dubna 2016 07:36 )

A určité bytové domy by byly pro ty, kteří nechtějí poslouchat neustálý řev a bengál nevychovaných spratků, jejichž rodiče uplatňují volnou výchovu. Což jsou dnes téměř všichni.

zednik ( 28. dubna 2016 07:33 )

 Člověk je to největší bezcitné hovado na Zemi.

1pravda1 ( 27. dubna 2016 22:58 )

Ještě chybí článek, že se nejenže může zbláznit pes, ale i soused, který musí neustále poslouchat štěkání psa!!! Např. majitel psal odejde do práce v pět hodin ráno a přichází kolem třetí odpoledne. Pes štěká a štěká a štěká v jednom kuse. Nevyspíte se, nemůžete pracovat, soustředit se, nic. Pokud máte odpolední směnu, tak ráno prostě od pěti nespíte, pak ovšem vyčerpaný pes chrápe odpoledne a majitel má klídeček. Špunty do uší si také nemůžete dát, zvlášť když máte děti. Kéž by to bylo alespoň tak, že určité bytové domy by byly pro majitele psů a některé bez psů.

Zobrazit celou diskusi