Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bolest, která vás „vyřadí“ ze života. Migrénu spustí i hluk či malba s pruhy

Migrénu může spustit pach i zrakový vjem.
Migrénu může spustit pach i zrakový vjem.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
25. dubna 2016
18:10

Bolest hlavy zná každý. Ale pokud někdo trpí migrénou, jedná se o mnohem závažnější onemocnění, které může člověka vyřadit z běžných aktivit i na 72 hodin. Spouštěčem může být stres, ale také hluk a dokonce malba s pruhy. Kdy byste se měli vydat k neurologovi?

S migrénou se setká až 20 procent žen, trápí je výrazně častěji než muže. Záchvatu migrény (ataku) předchází tzv. aura v podobě světelných záblesků, výpadků zorného pole, brnění nebo poruch řeči. Bolest je pulzující, připomíná údery kladivem na jedné straně hlavy, v oblastech čela, oka a spánku. Silnou bolest provází nevolnost, zvracení, poruchy vidění, postižený nesnese světlo ani zvuky, nemůže normálně fungovat.

Až 72 hodin utrpení

Migréna může trvat tři až 72 hodin a pacienta zcela vyřadí z běžných aktivit. Neobjevuje se jen tak – v naprosté většině případů tělo reaguje na spouštěče, jež aktivují generátor migrény v mozku.

„Jedním ze spouštěčů, který pacienti často sami uvádějí, jsou sluchové vjemy, především hluk a různé nepříjemné zvuky. Nejsou sice zkoumané tak často jako jiné vlivy, nicméně je potvrzuje asi polovina pacientů,“ říká MUDr. Marek Hakl, algeziolog z Centra pro léčbu bolesti Anesteziologicko-resuscitační kliniky nemocnice u sv. Anny v Brně.

„Někteří pacienti také popisují, že u nich migrénu vyvolává hluk v kombinaci s ostrým nebo blikajícím světlem – například si stěžují, že nemohou sledovat film nebo televizi. Obvykle zdůrazňují intenzitu, dobu trvání a nesnesitelnost spouštěcí situace,“ dodává algeziolog.

TOP 10 spouštěčů migrény

  • Stres
  • Sluchové vjemy
  • Hlad
  • Hormonální vlivy
  • Únava
  • Spánek
  • Počasí
  • Vizuální vjemy
  • Čichové vjemy
  • Alkohol

Mezi zrakové vjemy mohou patřit zářivé barvy, hlavně na stěnách nebo podlaze. Mezi nejrizikovější patří černobílé dlaždice či tapety, malba s pruhy, ostře zakončenými vlnovkami a kostkované vzory. Pozor také na čistě bílé plochy. Mezi pachy, které odstartují migrénu, patří např. parfémy, vůně jídla, cigaretový kouř nebo i pach čisticích prostředků a benzinu.

Jak na migrénu

Pokud vás pouze bolí hlava, stačí obvykle prášky proti bolesti. Pokud ale pozorujete, že trpíte migrénou často, neměli byste váhat a zajít k lékaři, protože běžné léky vám stačit nebudou.

„Pacient tak musí sáhnout po tzv. antimigrenikách (léky ze skupiny triptanů), které tlumí bolest, ale zároveň zabraňují rozvinutí záchvatu a omezují doprovodné příznaky migrény,“ vysvětluje neurolog Jiří Ondra.

„Při vyšetření vás čeká sepsání podrobné anamnézy a základní vyšetření, které může obsahovat také měření hlavy a krku a kontrolu držení těla. Na základě výsledků pak lékař může doporučit rentgen, CT, EEG nebo magnetickou rezonanci a další vyšetření. Jejich výsledkem by pak mělo být stanovení správné léčby,“ dodává Ondra.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi