Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Překvapení pro vědce: Koně v Milovicích jsou skutečně divocí

Autor: ČTK, ula - 
11. března 2016
21:40

Koně v bývalém vojenském prostoru ve středočeských Milovicích zkoumají vědci z celého světa. A ti došli k závěru, že jsou oři skutečně divocí. Divokost totiž nespočívá v tom, že se zvířata projevují agresivně, ale naopak šetří energii a agresi uplatňují pouze při utváření stáda. V Milovicích žijí divocí koně společně s divokými zubry a pratury. Daří se jim dobře, rodí se jim mláďata. A jediní, kdo jim škodí, jsou neukáznění návštěvníci.

Že se koně chovají skutečně jako divoká zvířata, potvrdil nezávislý etologický výzkum, který v lokalitě provedl přední etolog Michael Duruttya. Na dvou pastvinách žije 31 koní a jedno hříbě. V březnu by se navíc měla narodit další hříbata, většina kobyl je totiž březí. Divocí koně byli do rezervace dovezeni loni z Anglie. Koně žijí na pastvinách spolu se zubry z Polska, s pratury a snášejí se dobře.

Rezervace je prvním místem na světě, kde se vyskytují všechny tři klíčové druhy původních velkých kopytníků Evropy. Zvířata v bývalém vojenském prostoru spásají agresivní trávy a pomáhají tak zachovávat vzácné přírodní druhy, například byliny a hmyz.

Cílem návratu velkých kopytníků je nejenom vracet do přírody původní druhy velkých zvířat, ale především s jejich pomocí chránit a obnovovat ohrožené stepní biotopy s mnoha ohroženými druhy rostlin a živočichů, které se s nimi vyvíjely po tisíce let.

Koně umí hospodařit, zjistili experti

„Výzkum odhalil několik pozoruhodností. Především poznatek, podle kterého se příslušníci zkoumaného plemene svým způsobem života projevují jako skutečná, nefalšovaná divoká zvířata,“ sdělil Duruttya.

Podle něj tuto skutečnost potvrzuje skladba a podíly trvání jejich životních projevů. Zárukou jejich úspěšného přežití je vrozený smysl racionálně hospodařit, tedy neplýtvat zdroji svého organismu a využívat své energetické zásoby co nejefektivněji a nejúčelněji.

„Tato skutečnost je v přímém rozporu s poznatky konstatovanými v případech domestikovaných koní žijících v podmínkách celoživotní péče, v chráněných prostředích stájí a v neposlední řadě se stálým a zpravidla neomezeným přístupem ke zdroji potravy,“ uvedl Duruttya.

Neukáznění návštěvníci zvířatům ubližují

Výzkum prokázal, že zvířata našla v Milovicích klid a pohodu, takže u nich chybí většina projevů stresu a nervozity. Vědecký výzkum porovnával i takzvanou chodivost stáda, tedy jeho schopnost putovat za potravou. Ta po přepočtu naměřené trasy na celý rok dosahuje u milovického stáda 1400 kilometrů.

„Koně v Milovicích se stali cílem výzkumu řady vědců i odborných institucí. Jsme rádi, že nám nejnovější výzkum pomohl s vysvětlováním chování stáda veřejnosti. Divokost totiž nespočívá v tom, že by zvířata bezhlavě pobíhala po rezervaci a projevovala vůči sobě agresivitu. Naopak spočívá v účelném šetření energie, přičemž i projevy agrese se uplatnily jen v prvních týdnech utváření stáda,“ uvedl ředitel ochranářské organizace Česká krajina Dalibor Dostál.

Největší problémy nedělají sama zvířata, ale návštěvníci. Ti i přes varovné cedule nosí koním jablka a pečivo. Jedna klisna už dokonce bojovala o život. Koně mají žaludky nastavené na trávení nejchudší stravy, jako je suchá strava. Něco výživnějšího, jako jsou jablka, jim může ublížit.

Dopravit zvířata do Milovic navíc stálo více než milion korun.

tgbg ( 13. března 2016 08:51 )

cenzůra řízena těmi komunistickými zrůdami co se bojí o koryta a také RUSKÝMI diktátory co figurují v postkomunistických státech a ovládají media !!! !!!

provokaterka ( 12. března 2016 05:36 )

U uprchlíků by byla demokraticky zrušena diskuze.

Zobrazit celou diskusi