Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeká nás změna ve výpočtu dovolené. Nově má odpovídat počtu odpracovaných hodin

Autor: sou - 
29. února 2016
11:25

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Michaelou Marksovou (ČSSD) se chystá upravit výpočet dovolené. Zaměstnavatel ji bude muset nově propočíst tak, aby odpovídala počtu odpracovaných hodin. Měnit se budou i podmínky pro práci z domova, práci na dohodu nebo příplatky pro topmanažery. Vyplývá to z návrhu, který získala MF DNES.

„Současná úprava je stará 50 let a vůbec neodpovídá modernímu trendu flexibilní pracovní doby. Neumí spravedlivě spočítat různě dlouhé směny,“ vysvětlil MF DNES ředitel odboru pracovněprávní legislativy ministerstva práce a sociálních věcí Petr Hůrka, který má přípravu novely zákona na starost.

Novinka vychází ze současných 20 dnů dovolené. Někteří zaměstnanci si ji totiž berou na 12hodinou směnu, jiní na směnu o polovinu kratší. V obou případech je ale odečten celý den dovolené. Nově by ji tak zaměstnavatelé museli propočítávat tak, aby odpovídala počtu odpracovaných hodin. 

Zpřísněné podmínky budou i pro práci na dohodu. Zaměstnavatelé budou muset nově evidovat jejich směny a dodržovat u nich přestávky a odpočinek. Navíc budou mít tito zaměstnanci nárok i na proplacenou dovolenou.

Novela má vycházet vstříc ale i zaměstnavatelům. Na jejich přání vznikla úprava, která se týká zavedení kategorie takzvaných vrcholových řídících zaměstnanců. Těm by měli možnost nabídnout paušální odměnu s tím, že už nebudou mít nárok na žádné jiné příplatky. Takové výhody by mohl využívat pouze manažer nad určitý příjem. Momentálně ministerstvo uvažuje o hranici sto tisíc korun měsíčně.

Změna i u pravidel pro „homeoffice“ 

Návrh má přinést i pevná pravidla pro režim práce z domova. Nově má zaměstnavatel nést náklady například za internet nebo telefon a bude muset zajistit potřebný ochranný software zaměstnanci. V případě dlouhodobější spolupráce na této bázi, bude pak muset nést i díl účtů za energie.

Jenže tato pravidla by znamenala například i kontrolu toho, jestli je u zaměstnance zajištěna bezpečnost a ochrana zdraví při práci. Problém je ale v tom, že takzvaný „homeoffice“ může probíhat nejen z domova, ale i z kavárny, chalupy nebo z domácností příbuzných. 

Práce z domova je oblíbená hlavně mezi rodiči malých dětí nebo u zaměstnanců s dlouhým dojezdovým časem do práce. „Počet lidí, kteří tuto možnost mají, není určitě vyšší než 15 procent,“ říká Jiří Halbrštát z personální společnosti Manpower Group. Podle něj se většina zaměstnavatelů této formy stále bojí a neumí s ní pracovat. „Většina manažerů chce mít svoje lidi neustále pod kontrolou, chybí důvěra,“ uzavřel.

Odbory si do novely prosadily větší ochranu zaměstnanců. Nahrává jim i situace na trhu práce:

libor15 ( 29. února 2016 17:56 )

Populistické zásahy amatérské ministryně do trhu práce se jí časem vymstí. Stávající konjunktura není na věčné časy. A až bude hůř, tak první půjdou zaměstnanci, jejichž přínos je pro firmy často velmi diskutabilní (jiní momentálně nejsou, ale zatím si je zaměstnavatel mohl dovolit). Těm, co zbydou, budou iniciativy tragikomické ministryně totálně ukradené, budou se bát o práci. Pamatuji Zápotockého, ale nepamatuji tolik zásahů do pracovně-právních vztahů jako za této vlády. ČR není stát, který může donekonečna šroubovat cenu práce nahoru!!! Navíc přepočty jsou hloupost. Kdo dělá třeba na směny o délce 12 hodin, ten má jinak rozvrženou dobu práce a odpočinku a ve finále to je fifty fifty. Výjimky samozřejmě nevylučuji.

panda82 ( 29. února 2016 16:15 )

to má být jistě oprava

panda82 ( 29. února 2016 16:13 )

Jiarě a zbytek máte v odpracovanýh hodinách, THP je placen v měsíčni mzdě a zbytek si asi vybírá v náhr. volnu jestli mu ho šéf dá

aknel ( 29. února 2016 16:01 )

 my děláme 12hodin a dovolenou nám platí 8hodin....dovolená na rok je 20 dnů.

panda82 ( 29. února 2016 12:28 )

Kde na to ta baba přišla, byla někdy v proozu, dovolená se platí podle hodin když dělal 4 hodiny tak má dovolenou vykázanou 4 hodiny, že by to její ministerstvo nevědělo, no jo amatéři vzdáleni od praxe, blbá jak tágo

Zobrazit celou diskusi