Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Povodňová pohotovost na Klatovsku. Déšť a tání zvyšují hladinu řek na Šumavě

Oteplení zvedlo řeky na Šumavě. Vydra v Modravě má druhý stupeň, Křemelná a Otava (na snímku) první stupeň.
Oteplení zvedlo řeky na Šumavě. Vydra v Modravě má druhý stupeň, Křemelná a Otava (na snímku) první stupeň.  (Autor: Blesk - Vlaďka Hradská)
Autor: ČTK, kal - 
21. února 2016
18:41

Oteplení, déšť a tání sněhu zvedly v neděli hladiny šumavských řek. Vydra v Modravě a Otava v Rejštejně už vystoupaly na druhý povodňový stupeň, na Křemelné ve Stodůlkách a na Otavě v Sušici jsou zatím první stupně. Ještě večer by se mohly druhé povodňové stupně objevit na více místech.

Meteorologové nevyloučili, že v noci a nad ránem mohou řeky místy krátkodobě překročit i třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň, je to ale málo pravděpodobné. V neděli to uvedl Český hydrometeorologický ústav, který vydal pro Klatovsko výstrahu na povodňovou pohotovost.

„Od západu na naše území proudí teplý vzduch. V důsledku vysokých teplot, trvalého deště a silnějšího větru dochází v oblasti Šumavy k rychlému odtávání sněhové pokrývky, což má za následek vzestup hladin toků v povodí horní Otavy na první stupeň povodňové aktivity,“ uvedl ČHMÚ.

Ještě večer mohou řeky dosáhnout druhých stupňů, kulminovat by měly pravděpodobně v noci na pondělí, kdy také mají slábnout srážky v oblasti. Tání sněhu bude ale kvůli vysokým teplotám a čerstvému větru pokračovat.

Nejrychleji stoupá hladina Vydry

Přes hranici prvního povodňového stupně se Vydra v Modravě dostala v neděli v 14:00, o necelé čtyři hodiny později už dosáhla druhého povodňového stupně. Od noci její hladina stoupla z 52 centimetrů a průtoku 1,55 metru krychlového za sekundu na 141 centimetrů a průtok téměř 42 metrů krychlových za sekundu. Hranice pro třetí povodňový stupeň je na Vydře v Modravě 160 centimetrů.

Otava v Rejštejně se zvedla z 68 centimetrů na 161 centimetrů, průtok vzrostl od noci z necelých sedmi metrů krychlových za sekundu na sto metrů krychlových za sekundu.

Povodňových stupňů dosáhly šumavské řeky kvůli oblevě tuto zimu už několikrát. Kvůli vytrvalému dešti a tání sněhu na Šumavě vystoupala Otava v Rejštejně a v Sušici a Vydra v Modravě na třetí povodňový stupeň loni 1. prosince, letos 1. února měly opět první povodňové stupně Křemelná, Vydra a Otava.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi