Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Srážku v Alpách nezavinil, stejně měl Čech zaplatit půl milionu. Nepojistil se

Autor: sou - 
3. února 2016
14:10

Na sjezdovce v Alpách do sedmnáctiletého hocha narazila starší lyžařka, která si při pádu zlomila pánev. Po Čechovi pak ale u soudu Rakušanka požadovala odškodnění dvacet tisíc eur za psychickou újmu po úrazu. Muž nakonec zaplatil 75 tisíc korun. Podle pojišťoven těchto případů přibývá. Nesnázím jde předejít správnou volbou „lyžařského“ pojištění.

Zhruba po měsíci přišlo rozhodnutí policie o tom, že celou věc zastavují, protože nešlo o vinu syna pana Libora (jméno bylo pozměněno). „Považoval jsem to tehdy za vyřízenou věc. Syn víceméně stál a ona do něj vletěla. Nenapadlo by mě uvažovat o naší vině,“ uvedl pro server iDnes.cz. O další tři měsíce později jim ale přišel papír od právníků s návrhem na smír. Za šest tisíc eur by se celá věc podle nich vyřešila mimosoudně. Libor ale odpověděl, že žádnou vinu necítí. 

V polovině roku byla proti nim vznesena žaloba s požadavkem na odškodnění dvacet tisíc eur. Libor tak musel rychle najít právníka registrovaného u příslušného rakouského soudu a sepsat do čtyř týdnů žalobní odpověď. V opačném případě by totiž uznal nárok žalobkyně. „Paradoxní je, že lyžařka tyto peníze požadovala jako náhradu za psychickou újmu po zranění. Ji by ten soud nestál ani cent, všechno včetně právníka měla kryté pojišťovnou,“ říká Libor. 

Neměl pojištění odpovědnosti vůči třetím osobám 

Syn pana Libora sice měl sjednané cestovní pojištění na kreditní kartě, ale u ní není v základu pojištění odpovědnosti vůči třetím osobám. Nepomohla ani pojistka na dům, ve které odpovědnost sice je, ale vztahuje se pouze na Českou republiku. Rakouský soud nařídil rekonstrukci, ve které soudní znalec označil dojezdové místo Liborova syna, které bylo tři metry od ochranného plotu, za nebezpečnou vzdálenost a určil jeho spoluvinu na třicet procent. Oběma stranám dal možnost uzavření smíru.

 „Přišli s tím, že chtějí osm tisíc eur. Na návrh právníka jsme jim odpověděli, že jim dáme dva a že už od nás nikdy nic nebudou požadovat. Hrozilo totiž, že soud dá protistraně možnost uplatňovat v budoucnosti náhradu v případě zdravotních potíží té zraněné paní. Přijali,“ říká Libor. Podle dohody rakouská strana zaplatila výdaje za oba právníky. Libora tak tento případ stál kromě roku života i 74 tisíc korun. Kromě dvou tisíc eur totiž zaplatil i 20 tisíc korun českému zastoupení advokátní kanceláře.

Podle pojišťoven takových případů přibývá 

Takový případ není ojedinělý. Každoročně jich pojišťovny řeší několik desítek. „Naši lyžaři vyrážejí stále častěji lyžovat do ciziny. A zahraniční média navíc tyto případy popisují, včetně právních následků a možných náhrad za újmy, takže postižení postupují už poučeni,“ říká mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová. Podobným nepříjemnost jako v případě pana Libora jde předejít sjednáním pojištění odpovědnosti vůči třetím osobám. 

Některé pojišťovny ho nabízejí už v rámci základního balíčku, jinde se o něj musí zažádat nebo zvolit dražší variantu pojištění. Tam, kde je možnost volby, si odpovědnost za škody podle pojišťoven pojistí 50 až 80 procent lidí. Rozdíl v ceně je přitom nepatrný. Za toto pojištění se nejčastěji připlácí tři až šest korun za den. Komplexní pojištění pro lyžaře, který chce strávit týden na rakouských sjezdovkách, pak vyjde na několik stokorun.

Stále více lyžařů jezdí na hory s nedostačujícím pojištěním:

johankadl ( 15. února 2016 17:14 )

Vždycky, ale vždycky se pojišťujte, alespoň do zahraničí, když už ne na naše hory... Osobně mohu doporučit http://www.ervpojistovna.cz/cs/pojisteni-na-lyze

Zobrazit celou diskusi