Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žalobce v kauze Pandur: Dalík zaplatí 22 milionů, za mříže půjde na 7 let

Autor: bru/ČTK - 
1. února 2016
13:41

Lobbista Marek Dalík spáchal podle státního zástupce Jana Kořána v případu údajné korupce při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu trestný čin. Pokusil se o podvod, když předstíral, že může ovlivnit armádní zakázky. Kořán to dnes uvedl při závěrečné řeči u soudu, v které se zabýval také jednotlivými výpověďmi u soudu. Dalíkovu výpověď považuje za nepravdivou. Kritizoval také bývalého premiéra Mirka Topolánka, který se lobbisty zastával. Podle žalobce před soudem předvedl rétorické cvičení.

Dalík by měl podle žalobce jít za korupci při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu na sedm let do vězení. Podle žalobce by měl Dalík zaplatit také peněžitý trest ve výši téměř 22 milionů korun. Lobbista vinu odmítá. Jeho advokát požaduje, aby byl zproštěn obžaloby.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého Topolánkova poradce, na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse, který v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl.

Státní zástupce hned v úvodu své řeči oznámil, že bude rozsáhlá. Návrh na výši trestu řekne až na závěr. "Obžaloba má za to, že se skutek stal, skutek je trestným činem a skutek spáchal obžalovaný," řekl Kořán. Žalobce také doplnil některé části obžaloby o nové výroky, které podle něj vyplynuly z hlavního líčení. V jedné části například upřesnil, že kromě předstírání vlivu na představitele vlády, Dalík předstíral i vliv na samotnou zakázku.

Dalík nemluví pravdu a Topolánek cvičil rétoriku, tvrdí státní zástupce

Státní zástupce také hodnotil výpovědi Dalíka a jednotlivých svědků před soudem. Dalíkova výpověď považuje za nepravdivou. Prý je v rozporu se svědky včetně těch, kteří vypovídali v jeho prospěch. Za účelovou nebo nevěrohodnou pak Kořán vyhodnotil výpověď tehdejšího náměstka ministryně obrany Martina Bartáka, který byl v minulosti obžalovaný v kauze korupce při nákupu armádních tatrovek. Soudy jej však pravomocně zprostily obžaloby.

Bývalý premiér za ODS Topolánek zase podle žalobce předvedl rétorické cvičení, v kterém objektivní fakta zastíral subjektivními pocity. "Expremiér svým vystoupením nemohl přesvědčit nikoho, kdo se seznámil s důkazy," řekl Kořán v úvodní části závěrečné řeči, která trvala dvě hodiny. K dokončení prý ještě bude potřebovat zhruba hodinu. Pak přijde na řadu obhájce Tomáš Sokol.

Dá se očekávat, že se státní zástupce bude opírat o výpovědi zahraničních zbrojařů, kteří tvrdili, že úplatek byl potřebný k tomu, aby kontrakt pro českou armádu pokračoval. Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele – firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Podle státního zástupce se Dalík pokusil o podvod. Za tento trestný čin hrozí až deset let vězení. Soud v minulosti upozornil, že může jeho údajné korupční jednání překvalifikovat na trestný čin přijetí úplatku, u kterého hrozí až 12 let vězení. V dalším případě také na nepřímé úplatkářství, za které hrozí až tři roky.

Pražský městský soud se kauzou zabývá zhruba rok a půl. Předpokládá se, že v případu rozhodne v úterý. Dalík se z obou dnů soudu omluvil. Vinu odmítá.

babamotorkarka ( 4. července 2016 05:47 )

Vladimir Olsina, Bruntál + já. No, a chlap s gulama je zase z obliga. "Běžná částka" půl mega, to se jim to pak staví ty paláce, nakupují vily v Miami a Toscánsku a o akciích a cihličkách zlata ani nemluvě. Ale aspon že tak ... 4 roky. Možná ,že se ho podaří během dalších 9 let dostat tam, kam patří aspon na 1/2 roku. A nejen jeho. To ale zas bude stehů na hlavě (komediant Janoušek si schválně vyholil k soudu = pro TV kamery lebku na straně údajného zranění) a též záruk od clubu kominíků (za Alexandra Nováka se zaručil čerstvě vzniklý club pochybných motorkářů a možná, že se přidá i club VIP kriminálníků.

rumungro ( 1. února 2016 23:01 )

Časem dojde jak na Ýčko,tak i na grázla s gulama.

tomlk007 ( 1. února 2016 20:34 )

Dalik 10 let a rotný Tupohlávek 15.A zabavit vše

gabreta ( 1. února 2016 19:14 )

No jestli se dobře pamatuju, tak kontrakt na Pandury podepsal Ministr obrany v demisi Karel Künhl, kterej zůstal v dočasný Tošovskýho vládě. Tenkrát byla vlna kritiky, že ministr v této pozici, by neměl podepisovat žádnou investici. A co PROMOPRO to nějak utichlo. Jak je vidět, tak u všech těhle gaunerů funguje tandem Sokol, Lžíčař, co?? Jak se říká "Gauner nebo hrdina, vždyť jsme jedna rodina"!!

1pravda1 ( 1. února 2016 15:20 )

ODS se vždy bála Zákona o přiznání majetku a příjmu jako čert kříže a bojí se ho do dneška. Pak by se stačilo zeptat finančnímu úřadu, tady jsou Dalíku tvá daňová přiznání - tady je odhad tvého majetku - kde si na to vzal - rozdíl dělá půl miliardy

Zobrazit celou diskusi