Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prodejci na světovém poháru pohořeli. Tvoří dojem o celé zemi, míní ředitel ČOI

Autor: sou - 
27. ledna 2016
17:43

Jihočeští inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) se během závodů v Novém Městě na Moravě zaměřili na poctivost prodejců, kteří na této akci nechyběli. Z šesti kontrolovaných stánků zjistili u čtyř pochybení. Ve třech případech se vše vyřídilo pokutou. S jedním bude dokonce vedeno správní řízení.

„I když kontrolní zjištění nebyla nikterak závažná, nejsem spokojen s tím, že prodávající porušují svoje povinnosti i při takto významných akcích. Ať si to uvědomují, či nikoliv, svým chováním vůči spotřebitelům přispívají k celkovému dojmu, který si zejména zahraniční návštěvníci o naší zemi udělají,“ řekl ředitel inspektorátu ČOI se sídlem v Českých Budějovicích Daniel Adamec.

Během víkendu 23. a 24. ledna se v Novém Městě na Moravě totiž konal Světový pohár FIS v běhu na lyžích a arénu kromě závodníků z řady zemí zaplnili i četní příznivci tohoto sportu. Inspektoři tak na první den závodu naplánovali mimořádnou kontrolní akci zaměřenou především na dodržování poctivosti prodeje například v provozovnách s rychlým občerstvením, restauracích nebo prodejních stáncích.

Prodejci v ní ale nebodovali. Z šesti kontrolovaných stánků našli hned ve čtyřech případech pochybení. Jeden prodávající nevydal na žádost spotřebitele doklad o koupi, v jednom případě byla používána úředně neověřená váha a jednomu spotřebiteli nebyla umožněna kontrola deklarované hmotnosti pokrmu.

Při jedné kontrole zjistili inspektoři, že prodávající bižuterie nesplnil informační povinnosti o výrobku. „Méně závažná porušení byla řešena vydáním příkazu na místě třem prodávajícím a pokutami v celkové výši 3000 Kč. S jedním prodávajícím bude zahájeno správní řízení,“ upřesnila Česká obchodní inspekce.

V nedávné kontrole ČOI pohořely autobazary. Nechávaly například stáčet tachometry i o více než 100 tisíc kilometrů:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rumungro ( 28. ledna 2016 10:44 )

S ČOI mám dobrou zkušenost poté,co kvůli nekvalitní obuvy udělala průvan u Vietnamců.Přišli tři inspektorky.Já si přišel na svý a ony taky,bo tam byli cely dopoledne.Mají dostatečnou moc,ale stát je nechce dostatečně podporovat.Přitom by si na svůj provoz bez problémů sami vydělali.Pokud ale všechny pokuty odevzdávají státu a mají přitom malý plat,tak je chyba někde tam,kde o tom rozhoduje jeden z těch darmožroutů!

rumungro ( 28. ledna 2016 07:22 )

Vyhoďte ředitele a do maxima využívejte stropy pokut.

rumungro ( 27. ledna 2016 21:04 )

Jak může být ČOI soběstačna,a obávaná u nepoctivců,když od nich na pokutách vybírá tringelty. Taky proto žebrají od státu peníze na navýšení zaměstnanců.

Zobrazit celou diskusi