Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mráz lidi „oblbuje“. Co dalšího mají na svědomí teploty pod nulou?

Autor: ula, Iva Dvořáková - 
19. ledna 2016
20:30

Pokud teploty klesají hluboko pod nulu jako v těchto dnech, je výrazně ohroženo naše zdraví. Mráz nám může způsobit omrzliny, ale také zánět dutin nebo další virová onemocnění. Nejvíce jsou v mrazu ohroženi senioři, chronicky nemocní a malé děti. Co dělá mráz s naším tělem?

Dlouhé letní horko mělo vliv na psychiku a lidé mohli být agresivnější. Stinné stránky má i mráz. Teplá krev nám proudí do pokožky a mozek ztrácí kyslík. Jednoduše řečeno, zima nás „oblbuje“.

Nyní dvakrát pozor. Pokud máte na těle odhalený piercing, může vám přimrznout a způsobit silné bolesti. A pokud je teplota pod -25 stupňů, může se váš pes „přičůrat“ k lampě?

Co s námi dělá pobyt na mrazu?

  • Po 10 minutách na mrazu se začínají stahovat cévy v těle a začínáme se třást. Sliznice v nose a krku se prokrvují mnohem méně, to se projevuje pálením.
  • Po 15 minutách při teplotách nižších než -1 °C se kůže nedokáže zásobovat tukem a vrchní vrstva praská. Nevydržíme stát na jednom místě a musíme se pohybovat, abychom se zahřáli.
  • Po 22 minutách je pořádná zima i zdravému člověku. Teplo se stahuje do vnitřních orgánů, a nám tak mrznou ruce a nohy. Pokud nemáme schovaný nos a uši v teple, hrozí omrzliny.
  • Po 38 minutách se na kůži, kterou nemáme ukrytou v teplém oblečení, dělají svědící červená místa. Signalizují omrzliny prvního stupně. Třes už nedokážeme kontrolovat, konečky prstů na nohou jsou necitlivé. Dýchací cesty se vysušují a bolí každý nádech a výdech. Cítíme se otupělí a ospalí, toužíme si lehnout a spát.

Chraňte děti

Naše potomky ohrožuje už pokles teplot pod pět stupňů. Dětská pokožka je tenčí a lépe se prokrvuje, takže je náchylnější na chlad. Snáze se také vysouší. Na nízkou teplotu jsou necitlivější kojenci, kteří se v kočárku nemohou zahřát pohybem. Prochladnou, protože nemají ještě dobře vyvinutou termoregulaci. Velký význam v mrazu má čepice, a to hlavně u dětí. Z hlavy uniká až třetina tělesného tepla a pokrývka hlavy tomu dokáže zabránit.

Chcete-li dítě zahřát, dělejte to pozvolna. Nejlepší je tělesné teplo. V žádném případě neposazujte dítě hned před topení nebo do horké vany.

V případě teplot pod minus deset je potřeba zvážit, zda není lepší zůstat s dítětem doma. To platí i pro seniory a dlouhodobě nemocné.

Kardiaci a senioři, nevycházejte ven

Nemocným se srdcem mráz stahuje cévy a tělo prochládá. Pružnost cév je nedostatečná a hrozí riziko mrtvice a infarktu myokardu. Lidem s nemocným dýchacím ústrojím a astmatikům dělá zase problémy smog, který se usazuje ve sliznicích a dráždí je. Ti, kdo mají oslabenou imunitu, se zase ve velkém chladu častěji nakazí virovým onemocněním.

U seniorů se funkce mozku, svalů a kůže zpomalují a hůř se vyrovnávají s teplotními rozdíly. Staří lidé se pohybují pomaleji, takže se nedokáží tak zahřát jako ti o generaci mladší. Jejich nohy a ruce se hůře prokrvují a mohou i omrznout.

bb88 ( 20. ledna 2016 07:56 )

bb88 ( 19. ledna 2016 22:02 )

Imigranti.Ti by chtěli makat.

gjim ( 19. ledna 2016 21:04 )

Jo a kdo za mě bude venku dělat?

Zobrazit celou diskusi