Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak zvládnout teploty pod nulou? Zapomeňte na citrusy, dejte si zelí

  • Autor: ula - 
    10. 1. 2016
    06:26

    Zima se ujala vlády a teploty setrvávají po nulou. Rychlý přechod může naše tělo těžce snášet. Nižším teplotám je třeba přizpůsobit náš životní styl, spánkový režim nebo třeba i stravovací návyky. Blesk vám přináší praktické rady co dělat, aby vás zima nezaskočila.

  • 1.Polévka je grunt

    V zimě si musíte dávat pozor, co jíte. Nevynechávejte polévky, i když jim zrovna nefandíte – dodají vám víc energie a tepla než ostatní potraviny. Další množství energie získáte z drůbežího a jehněčího masa a zvěřiny. Jezte hodně zeleniny, luštěniny, pórek nebo zelí.

     

    V zimě se vyvarujte pomerančů, melounů a banánů, mají spíše chladivý účinek jako každá syrová strava. Vynechte tropické ovoce. Tropické rostliny mají hodně draslíku, který tělo chrání před přehřátím.

    Polévka je grunt. Polévka je grunt. | Shutterstock.com

     

  • 2.Pijte čaj

    Pijte anýzové nebo zázvorové čaje. Čaj nebo šťáva z černého bezu posiluje obranyschopnost. Hlavně žádný alkohol – zúží vám cévy a zvyšuje riziko omrzlin.

     

    Nepijte zelený čaj. Tělo ochlazuje, nahraďte ho ovocným nebo černým. Dopřejte si tyto čaje a vyhněte se nápojům s kofeinem, které teplotu těla snižují.

    Pijte čaj. Pijte čaj. | profimedia.cz

  • 3.Nepřehánějte to s pohybem

    V zimě máte jedinečnou šanci shodit přebytečná kila. Chlad nutí tělo spalovat víc kalorií, aby dosáhlo potřebné teploty. Zahřívací potraviny také spouštějí spalování tuku. Na druhou stranu vynechte náročný sport venku. Pro ty, kteří se bez pohybu venku neobejdou, doporučují lékaři zvolit mírnější zátěž. Kardiaci a astmatici by v mrazech měli vycházet minimálně.

    Nepřehánějte to s pohybem. Nepřehánějte to s pohybem. | Shutterstock.com

  • 4.Jedna peřina stačí

    Kdo se v noci příliš obléká, má sklony se více potit a snadno ve spánku prochladne. Nespěte však nazí. Vezměte si lehké pyžamo, které vám kryje nohy i ruce. Neberte si k peřině ještě jednu deku. Netopte v noci moc, suchý vzduch dráždí sliznice a stáváte se náchylnějšími k nachlazení. Udržujte tedy ložnici chladnější (do 20 °C).

    Jedna peřina stačí. Jedna peřina stačí. | shutterstock.com

  • 5.Pozor na hlavu

    Nejvíce tělesného tepla uniká hlavou. Proto na čepici rozhodně nezapomínejte. Chraňte si rty, kůže na rtech se v zimě vysušuje a praská. Je potřeba je natírat balzámem, který je zvlhčí a ochrání. Namažte si i nos a uši, těm při nízkých teplotách hrozí omrzliny.

    Pozor na hlavu Pozor na hlavu | Shutterstock

  • 6.Nohy v teple

    Mít nohy v teple je základ, jak říkaly naše babičky – a měly pravdu. Od nohou snadno uniká teplo, můžeme pak rychle prochladnout. Okrajové části těla chraňte před mrazem! Samozřejmostí jsou teplé rukavice, boty musí dobře padnout, být pohodlné, velké tak, abyste v nich mohli pohodlně hýbat prsty. Pořiďte si kvalitní dlouhé ponožky z přírodního materiálu.

     

    Noste boty s teplou výstelkou a silnou plochou podrážkou z přírodního kaučuku nebo gumy. Čím hrubší je vzorek, tím lépe. Vyvarujte se bot na podpatku – hrozí pády. Doporučujeme na podrážky protiskluzové bodce, důchodcům rozhodně i na hole!

    Nohy v teple Nohy v teple | Shutterstock

  • 7.Vrstvěte!

    Noste co nejvíce vrstev! Stačí triko, košile, tlustý svetr a kabát. Mezi každými dvěma vrstvami se vytváří izolační vrstva ze vzduchu. Ženám doporučujeme punčochové kalhoty a mužům teplé ponožky. Raději než jednu tlustou vrstvu si oblečte několik tenčích. Zahřejí víc. Nejlepší je termoprádlo. To se vyrábí z materiálů, které odvádějí pot, ale uchovávají teplo! Pokud máte na sobě vlhké oblečení nebo ponožky, ochlazujete se. Převlékněte se proto co nejdřív do suchého.

    Vrstvěte Vrstvěte | Profimedia

     

    ) Dopřejte si jídla, které vás zahřejí: teplé zeleninové polévky, rýže a pohanka, kuřecí, skopové a jehněčí maso, sýry, broskve, datle, česnek, cibule, pórek, křen, chřest, chilli papričky, mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, skořice, zázvor, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, pepř, kmín, červené víno, rýžové víno, zázvorový čaj

    2) Vynechejte tropické ovoce
    Tropické rostliny mají hodně draslíku, který tělo chrání před přehřátím. V zimě se jim vyhněte.

    3) Nepijte zelený čaj
    Tělo ochlazuje, nahraďte ho ovocným nebo černým

    Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti-domaci/130894/blesk-radi-jak-se-chovat-v-mrazu.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy
funebrak ( 10. ledna 2016 13:34 )

Zelí ba Warfarin?

Zobrazit celou diskusi