Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Složené trenky i jídlo zdarma. V mamahotelu už žije polovina mladých Čechů

Proč bych se stěhoval? U maminky je nejlépe.
Proč bych se stěhoval? U maminky je nejlépe.  (Autor: Profimedia)
Autor: Radka Růžičková - 
11. prosince 2015
08:30

Každý druhý mladý muž v Česku se pořád drží máminy sukně. Za posledních sedm let se počet mladých, kteří bydlí u rodičů, zvýšil o více než čtvrtinu. Vyplývá to z údajů, které má deník Blesk exkluzivně k dispozici. A důvod? Pohodlí a bezchybný servis.

Mamahotel se stává nejoblíbenějším místem k životu stále většího počtu mladých lidí. Komfortu bydlení u rodičů si v současnosti užívá každý druhý muž (48 procent) ve věku 25–30 let.

Mladé ženy jsou o něco samostatnější a opustit rodičovský azyl se snaží co nejdříve. I tak jich ale žije před třicítkou u rodičů téměř třetina. Vyplynulo to z interních dat Equa bank, která exkluzivně poskytla Blesku, a z dat Českého statistického úřadu.

Ženy se osamostatňují snáz

Jak ale ženám přibývají roky, osamostatňují se častěji než muži. Zatímco mezi 30. až 35. rokem života stále bydlí u rodičů jeden ze tří mužů, u žen stejného věku už je to méně než pětina. Opustit rodičovské zázemí se ale nechce ani některým čtyřicátníkům. Ve věku 35–40 let žije u rodičů stále každý desátý muž a každá dvacátá žena.

U maminky je nejlépe a všichni mladí nejsou chudí

Život v závětří máminy sukně je ale přitažlivý nejen kvůli výrazným finančním úsporám. Odborníci upozorňují, že mamahotel láká především maminčiným plným servisem a peníze jsou až na druhém místě. Podle psychologů totiž mladí muži touží po pohodlí. Jenže mamahotel má i své stinné stránky. Neschopnost odpoutat se od rodičů může vést k problémům v budoucím partnerském životě.

Důvodem pro azyl mamahotelu není u třicátníků většinou nedostatek peněz. Mzda průměrného třicátníka se pohybuje okolo 30 tisíc korun a sazby hypotečních úvěrů jsou rekordně nízké.

„Současná doba přeje mladým lidem a touze po osamostatnění nejvíce v historii. Sazby hypoték jsou běžně pod dvě procenta,“ vysvětluje Ondřej Hák z Equa bank. Byt za dva miliony korun se tak dá podle něj pořídit s měsíčními splátkami již pod sedm tisíc korun. Pronájmy se přitom  např. v Praze pohybují kolem deseti tisíc korun měsíčně.

„Mladí lidé v Česku často předpokládají, že jim v začátcích pomůžou rodiče a pořídí jim byt nebo jim alespoň budou platit pronájem. Když už přemýšlí nad vlastním financováním koupě nemovitosti, uvažují o půjčce lehce nad 1 milion korun na dobu 13 let. To dokládá, že nedokážou odhadnout, kolik je hypotéka bude opravdu stát,“ dodává Hák.

Italům v patách a mamahotel po česku

Trend, kterému se často přezdívá mamahotel, k nám přišel z Itálie, kde u rodičů zůstává až 90 procent třicátníků. Naopak nejdříve se osamostatňují mladí lidé na severu Evropy, kde mama hotel nemá tradici.

  • Máminy sukně se v Česku drží o polovinu více mužů než žen.
  • Pohodlného servisu si v současnosti užívá každý druhý muž (48 procent) ve věku 25 – 30 let.
  • Celkem u rodičů bydlí více jak čtvrtina (29 procent) mužů mezi třicátým a čtyřicátým rokem života.

anka ( 11. prosince 2015 14:20 )

zenit se ve dvaceti nemusi, ale meli by odejit z domu a naucit se zit za sve, varit, uklizet a o sebe postarat 

dzery ( 11. prosince 2015 13:25 )

lync ( 11. prosince 2015 10:34 )

taky jsou tyhle odrostlé dětičky úplně k ničemu

lepo ( 11. prosince 2015 09:11 )

A všichni zúčastnění si myslí jaká je to "BOMBA" ?! .. TO, že jsou pak takoví "muži" nepoužitelní v klasickém partnerském životě nikoho asi ani nenapadne. Vyžadují, aby i partnerka byla služkou, peníze jsou jen jeho o ty se zásadně nedělí a když dojde k problémům - vrátí se k mamince .. dokud matka funí, budu u ní! Naše generace byla ve 20 samostatná a uměla se ke všemu postavit čelem!

Zobrazit celou diskusi