Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co skrývá nejmenší planeta Pluto? NASA odhalila dosud nejostřejší fotografie povrchu

Autor: ČTK - 
5. prosince 2015
21:46

Americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA) v pátek zveřejnila nejnovější a dosud nejostřejší snímky povrchu trpasličí planety Pluto. Černobílé fotografie pořídila sonda New Horizons, která v červenci kolem Pluta proletěla. Jsou na nich vidět krátery, hory a ledovcové útvary nacházející se v asi 80 kilometrů širokém pásmu.

Potrvá přibližně rok, než všechny záběry a data ze sondy dorazí. Výzkumníci z NASA podle CNN očekávají, že další várka fotografií by mohla přijít příští týden a ukázat další části planety. Vzdálenost Pluta od Země se pohybuje od 7,5 miliardy kilometrů po 4,28 miliardy kilometrů.

„New Horizons nás uchvátila, když v červenci poslala první sadu obrázků Pluta zblízka. A s další várkou vzácných snímků, které nám vyšle ze své paměti, tento úžas trvá,“ řekl bývalý astronaut a představitel NASA John Grunsfeld.

Sonda New Horizons, která je podle NASA velká přibližně jako piano, se v červenci k Plutu přiblížila na nejbližší vzdálenost 12 400 kilometrů. Stala se prvním pozemským aparátem, který trpasličí planetu navštívil za 4,5 miliardy let její existence.

majojo ( 6. prosince 2015 02:30 )

Lidi si to už myslí a jejich domněnka pomalu přechází ve vědění. Bulváři jsou idioti.

honza54. ( 5. prosince 2015 23:29 )

Na Harvardské univerzitě pojednávají o změně Pluto planety na trpaslíčí planetu. Po osmiletém vyhnanství Ze seznamu planet v naší sluneční soustavě může Pluto učinit cestu zpět. V roce 2006 na konferenci IAU – mezinárodné vesmírná unie – určila pravidla k poznání planety. 1) Obíhá kolem slunce 2) Mají dostatečnou hmotnost k hydrostatické rovnováhy ( věda pojednává planety jako kulatá tělesa) 3) Musí být největší na své oběžné dráze Pluto obíhá kolem slunce a má kulatý tvar, ale bohužel není největší objektem na oběžné dráze. Tím sousedním je Eris, který je o 13 % větší než Pluto. O osm let později má Pluto opět šanci získat právo zpět mezi právoplatné planety… Přece jenom trpasličí planetka je také planeta, to samé jako trpasličí křeček je pořád křeček. Dr. Dimitar Sasselov tvrdí, že planeta je “nejmenší kulový kus hmoty, která se tvořila kolem hvězd a hvězdných zbytků.”

honza54. ( 5. prosince 2015 23:26 )

Idiot jsi ty, protože Pluto bude s největší pravděpodobností opět uznaná planeta. Ve škole už se děti učí, že ji mohou jako devátou planetu uvádět.

rodrigues ( 5. prosince 2015 22:32 )

Kdybych vyučoval na katedře aplikovaného, bulvárního psaní, dozajista bych neopomenul žákům připomenouti: Budete-li někdy psát o Plutu, nezapomeňte, že to od čtvrtka 24. srpna 2006, není planeta! Proto to nepoužívejte coby nadpis, lidi si o vás budou myslet, že jste idioti.

Zobrazit celou diskusi