Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Největší sexistická prasátečka? Erotický klub, ODS a Vysoké učení technické

Autor: ČTK - 
6. listopadu 2015
10:48

Anticenu Sexistické prasátečko si letos od veřejnosti i poroty vysloužila reklama na erotický klub Cabaret Darling. Na dalších příčkách se umístily reklama brněnského Vysokého učení technického a ODS Praha 8. Novinářům to v pátek oznámili pořadatelé soutěže, jejímž účelem je upozornit na stereotypní a sexistické zobrazování mužů a žen v reklamě.

„Snažíme se tyto stereotypy nabourávat a dělat si z toho trochu legraci,“ uvedla Petra Havlíková z pořádajícího hnutí Nesehnutí.

Vítězem obou hlasování se stala reklama erotického klubu Cabaret Darling, který se prezentoval na pánských pisoárech explicitním vyobrazením ženského pohlaví. „Reklama je perverzní. Porušuje princip slušnosti až v takové míře, že je to neobvyklé,“ uvedl Pavel Horňák, který je profesorem reklamní etiky na Slovensku a spoluzakladatelem slovenské Rady pre reklamu. 

Absolutní vítěz prasátečka Absolutní vítěz prasátečka | prasatecko.cz

Na druhém místě u veřejnosti i poroty skončilo propagační video Vysokého učení technického v Brně. „Krásně natočený klip, který popírá všechny hodnoty, na kterých by univerzita měla stát. Absolvent má všechny předpoklady stát se pánem tvorstva, bezohlednost a dravost jsou prezentovány jako hlavní cíle vzdělávání,“ uvedla porotkyně Lucie Jarkovská z katedry sociologie Masarykovy univerzity. 

U poroty se vysokoškolské video dělí o druhé místo s reklamou místního sdružení ODS Praha 8, které v hlasování veřejnosti skončilo třetí. Politická strana v této reklamě lidem vzkazovala, že „Jsou sexy!“. „S nominovanými se snažíme více komunikovat. Ozvali se nám dokonce z tiskové kanceláře ODS s tím, že tato reklama není jejich oficiální a distancují se od ní. To oceňujeme,“ uvedla Havlíková. Na třetím místě v hlasování poroty skončila reklama na koupelny Sapho, v níž se rovněž objevilo nahé tělo, které nijak nesouviselo s inzerovaným produktem.

 

3. místo ODS a sexy logo 3. místo ODS a sexy logo | www.prasatecko.cz

Do soutěže Sexistické prasátečko letos přišly téměř tři tisíce hlasů. Anticena se letos uděluje posedmé. O nominacích, jichž se tentokrát sešlo 96, rozhoduje veřejnost i dvanáctičlenná porota složená ze zástupců genderové oblasti a reklamních i mediálních osobností. Porota nehodnotila provedení, ale především obsah, upozornil Martin Charvát z agentury Konektor.

slider ( 6. listopadu 2015 17:35 )

ODS= Mafie. Jenom DSSS

saldo ( 6. listopadu 2015 12:58 )

I já nechápu, proč je vydařený klip VUT v Brně označen jako sexistický a pasován dokonce na druhé místo. Tedy to mi hlava fakt nebere. 314

jsedlacek ( 6. listopadu 2015 12:31 )

Mně se zdá reklama od VUT jako vtipná a vydařená. A vůbec mě nepřekvapuje, že se najdou nějaké pseudoorganizace, které reklamní klip kritizují. Pokud někdo nechápe nadsázku a chce ostatní poučovat (jakým právem si osobují roli toho, kdo má určovat co je a není vhodné?), je mi ho opravdu upřímně líto. Zajímalo by mě ale, kdo tuhle organizaci financuje. Jestli to opět není nějaká pijavice placená z našich daní. Ať se živí poctivou prací a neobtěžují svými duševními výlevy ostatní lidi. Jirka

Zobrazit celou diskusi