Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Sochu za osm milionů našli v Plzni: Stála schovaná za skříní na studentské koleji

Autor: zb - 
21. října 2015
05:31

Vzácná plastika za miliony korun sochaře Karla Malicha (91) se schovávala za skříní v Plzni. Letos na jaře ji v bývalé vysokoškolské koleji ve čtvrti Bolevec objevili lidé, kteří mapují památky a umělecká díla v Plzni v rámci projektu Křížky a vetřelci.

„Sochař Pavel Karous, který je nejznámějším popularizátorem normalizačního umění v Česku, odhaduje uměleckou hodnotu díla mezi 6 až 8 miliony Kč,“ uvedl Aleš Hejna z Křížků a vetřelců. Objevitelé si nebyli jistí, že je to Malich, a proto událost zveřejnili až teď, když vše potvrdil galerista. Kuriózní ale je, že sám autor díla si prý nepamatuje, že by něco takového stvořil.

Jak dílo vypadá?

Nástěnnou plastiku o rozměrech 3,5 x 1,5 metru nejspíše z roku 1980 tvoří velká modrá deska. Na ní jsou plasticky pokroucené různobarevné dráty a obláčky.

Drahý sochař Malich

Jeho díla se v aukčních síních draží za statisíce korun. Například jeho dílo z roku 1979 s názvem „Viděl jsem před sebou zářící energii“ se před patnácti lety prodalo v aukci za 1,9 miliónu Kč.

zarazenyprd ( 23. října 2015 19:51 )

 8 mega...Dopr... Sem se málem po$ral.

zlymikes ( 21. října 2015 06:41 )

Přemýšlím, kde jsou v Bolevci bývalé vysokoškolské koleje a vychází mi Krajská politická škola na Lochotíně, místní označení " ve vilách" . Ta byla někdy v tom 80 roce dokončena.

Zobrazit celou diskusi