Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Šokující zjištění ohledně chytrých telefonů: Křiví dětem páteř!

Autor: haj - 
18. října 2015
07:26

Závislost na na smartphonech a sklánění nad nimi může mít za následek poškození páteře. Šokující rentgenové snímky navíc ukazují, že křivá záda či hrby kvůli chytrým telefonům se čím dál častěji objevují u dětí ve školním věku.

Psychologové již dříve informovali o tom, že ve světě prudce stoupá počet lidí závislých na chytrých telefonech, navíc věk závislých se naopak rapidně snižuje. Nyní se k varování připojují i chiropraktici, kteří upozorňují na případy, kdy nadměrné používání smartphonů vedlo k abnormálně zakřiveným páteřím a hrbům.

Tyto tělesné obtíže už dokonce dostaly i vlastní název „esemeskový krk“ a bohužel jsou stále častější zejména u teenagerů a dětí. Přední australský chiropraktik, doktor James Carter, prý u svých pacientů zpozoroval za posledních pár let alarmující nárůst výskytu této kondice. V polovině případů se prý jedná o mladistvé ve školním věku.

„Esemeskový krk“ si člověk přivodí nejčastěji tak, že se přespříliš sklání nad mobilem či tabletem a v nepřirozené pozici s hlavou dopředu a dolů vytrvá třeba i několik hodin. Kromě vychýlení páteře až o 4 centimetry, se kterým souvisí bolesti hlavy, ramen a zad, může tento neduh vést i k úzkostem a depresím.

Pokud si při čtení v telefonu položíte bradu na hruď, tlačíte tím na míchu a mozkový kmen, což může ovlivnit dokonce i dýchání, srdeční frekvenci a krevní tlak. „Mnoho pacientů si stěžuje na migrény, ale potom zjistíme, že to způsobuje právě esemeskující krk,“ uvedl Carter australskému Daily Mail a dodal, že takto postižené děti často nezvládnou ani tak prosté cvičení jako chůzi po špičkách, při kterém přepadávají.

Dle výzkumů stráví uživatelé chytrých telefonů zíráním do nich v průměru čtyři hodiny za den. Za rok tak svou krční páteř namáhají dohromady 1400 hodin. Abyste se obtížím vyhnuli, doporučují lékaři používat mobily vsedě či vleže na posteli, zvedat přístroje do výše očí a nezůstávat dlouho v jedné pozici.

 

 

majojo ( 18. října 2015 10:26 )

A charakter...

ginna15 ( 18. října 2015 10:22 )

A mozek!

bre-burda ( 18. října 2015 09:32 )

Stejně si deformujete páteř při čtení knih vleže, také máte bradu na prsou. Bibliofilové se tedy stali otroky knížek. Jiné deformace mají hojní návštěvníci divadel či kin. Žádný pohyb, jen čumění na jeviště, nehybné sezení. Shlédnout takového Hamleta, to je poukázka na ortopedii. Víte, ono je vůbec nezdravé se vůbec narodit. Od toho okamžiku přichází jeden neduh za druhým a do hrobu jde tělo pěkně zhuntované. Lepší se nenarodit a nic vám nebude!

stofan ( 18. října 2015 08:40 )

deti sa stali otrokmy tak vlastnych rodicou, ktory sa ich zbavuju sposobom na tu mas telefon tablet pc chod sa hrat. technika s tym nema absolutne nic spolocne...

moiaza ( 18. října 2015 08:03 )

Děti se stály otroky počítačů, tabletu a telefonu. Z normálních děti se stávají digitální debi.lové. Nechci vidět, jak jejich hlava, mozek a páteř bude vypadat za pár let. Kdyby spoustu dětem rodiče sebrali tyto "vymoženosti", věřím tomu, že řada z nich by spáchala sebevraždu. Jsou už v nízkém věku totální závislaci. Jen si to doma vyzkoušejte a sami uvidíte, jak hlubokou mám pravdu.

Zobrazit celou diskusi