Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C

Kontroverzní šéf BIS končí. Mohl by zamířit do Bruselu

Šéf BIS Jiří Lang prý končí ve své funkci.
Šéf BIS Jiří Lang prý končí ve své funkci.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, sou - 
15. října 2015
23:03

Nejdéle sloužící šéf bezpečnostních služeb v Evropě končí. Celou věc projednala už i Bezpečnostní rada státu. Podle informací Respektu by měl být Jiří Lang povýšen a mohl by zamířit do Bruselu. Kdo by ho ve funkci měl nahradit, není jasné. Premiér Bohuslav Sobotka ani sám Lang výměnu v BIS zatím nekomentovali.

Mluvčí BIS Jan Šubert nechtěl zprávu komentovat. „Na Langův odchod nejsou vyvíjeny žádné vnější tlaky. Ta věc je výhradně jeho osobní rozhodnutí,“ řekl ČTK.

Jiří Lang by měl Bezpečnostní informační službu opustit 15. listopadu. Dva týdny předtím by se měl ještě dočkat povýšení do druhé generální hodnosti. Podle informací Respektu tím chtějí politici ocenit jeho dlouholeté služby a pomoci mu v hladkém odchodu.

Kam zamíří dál, není zatím jasné. Lang by ale prý mohl přejít do Bruselu. Tam by ho ale značně omezovaly jeho jazykové schopnosti. Šéf BIS totiž neumí moc dobře anglicky. Další neznámou je i to, kdo by mohl přijít na jeho místo. Premiér Bohuslav Sobotka ani sám šéf BIS Jiří Lang se k celé věci zatím nevyjádřili.

Jeho éra v BIS je kontroverzní

Jeho dlouholetým působením v čele kontrarozvědky sice tajná služba získala určitou personální stabilitu, ale v posledních letech jako by Langovi docházel dech. BIS se tak rozdělila na různé, mezi sebou soupeřící skupiny. Sám s veřejností moc nekomunikoval a prý to zakazoval i svým podřízeným.

BIS také pod jeho vedením nikdy nestanovila žádnou jistou prioritu. Řešila tak více věcí najednou, aniž by se na některou hlouběji specializovala. Zahraniční partneři ale její poznatky oceňovali, a to hlavně v případech, kdy v Česku potřebovali sledovat zájmovou osobu.

Jeho kariéru poznamenalo i několik kontroverzních úniků citlivých informací. Nejznámějším případem jsou zveřejněné nahrávky exprimátora Pavla Béma s dnes již odsouzeným podnikatelem Romanem Janouškem. Lang tehdy označil za viníka bývalého důstojníka služby Jana Petržílka, důkazy proti němu však chybí dodnes.

BIS byla i kritizována za stíhání některých svých zaměstnanců za údajné zneužívání pohonných hmot ze služebních aut. Soud většinu z nich následně osvobodil.

moiaza ( 16. října 2015 08:38 )

Tak to v Havlistánu chodí. Neschopen? Vyhodit a povýšit. Z krásného místa na ještě krásnější.

Zobrazit celou diskusi