Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Osvojení dětí u duhových rodin? Po roce zmaru pomoc slibují Pelikán a Dienstbier

Autor: zst - 
18. září 2015
12:50

Osvojení dítěte druhého nebiologického rodiče z homosexuálního páru. To je problematika, kterou by měla vyřešit novela zákona o registrovaném partnerství. Jenže už rok leží ve sněmovně, aniž by se k ní poslanci dostali. V současnosti s dítětem druhého z partnerů nemají nebiologičtí rodiče žádný právní vztah – nemají tedy například automaticky přístup k informacím o jeho zdravotním stavu.

Dědictví nebo třeba informace o zdravotním stavu – bez osvojení mají v těchto záležitostech homosexuální páry problémy, a to i přesto, že děti s nimi žijí v jedné domácnosti bez problémů celé roky. Vyřešit by to měla možnost osvojení dětí nebiologickým rodičem. V současnosti žije v Česku v duhových rodinách zhruba 1000 dětí.

„Není to lehké téma, týká se práv dětí a práv a povinností rodičů,“ přiznává jedna z předkladatelek novely Radka Maxová (ANO). Je podle ní znepokojivé, že ve sněmovně už návrh leží více než rok, nikdy se k jeho projednání ale poslanci nedostali. Pomoci by s jeho „protlačením“ mohli ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

„V krajním případě může dojít i k odebrání dětí, když se něco stane biologickému rodiči. A to i přesto, že by to dítě v rodině mohlo zůstat, protože tam vyrůstalo,“ řekl k problematice Dienstbier. Ministr pro lidská právo zároveň slíbil, že pokud se nepodaří návrh v dohledné době schválit, zasáhne společně se svým vládním kolegou.

Zákon má přitom podporu napříč politickým spektrem, za sociální demokraty ho podporuje například bývalý šéf odborů Jaroslav Zavadil, za komunisty poslanec Jiří Dolejš a za pravici František Vácha (TOP 09). „Značná část českých poslanců nepovažuje život stejnopohlavních rodin za důležitý,“ zlobí se koordinátor platformy podporující rovnoprávnost Jan Kozubík kvůli tomu, že poslanci novelu odsouvají.

Jaké problémy současná legislativa přináší, si poslechněte od Petry Hanzelínové, která společně se svou partnerkou vychovává 2 dcery. Sama ale není jejich matkou:

Video Petra Hanzelínová vychovává dvě dcery, jejich biologickou matkou ale není. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

stopms ( 19. září 2015 02:02 )

Svatá pravda, už máme těch lží a falešných pojmenování všeho možného plné zuby ! "Duhové rodiny" = tep_é rodiny, "výzva" = bezradnost/neschopnost vyřešit problém atd. Fajn den, 4 starci z chmelu nad 55 let

stopms ( 19. září 2015 01:57 )

Pelikáne a Dienstbiere, máme vás celkem v úctě, ale přemýšlíte nyní mozkem ? Kdo se za gaye bude množit, komu budou nakonec krást děti ? Dopadneme jako Norové a ostatní seveřané - národ bez (bílých) dětí, s incesty v každé rodině. A po této "plemenitbě" budeme vynakládat miliardy na postižené děti v každém domě. Pak budeme srdečně zvát muslimy, jako dnes Němci, aby nám pročistili krev, aby se u nás muslimové množili s našimi ženami/muslimky s našimi muži, a tím aby osvěžili naši rasu svojí neincestní nejvzácnější lidskou tekutinou (krví) ! Bože, chraň nás před gayi !

brunos ( 18. září 2015 15:49 )

 Ten bezpáteřní šmejd Dientsbier by hlavně potřeboval řeznickou holí přes hřbet !

andorea ( 18. září 2015 13:25 )

Duhové rodiny? Tak já jsem pak co? Bílá rodina? Asi ne, to by zavánělo v dnešní pošahané době rasismem. Černá rodina? No to vůbec! Tak jaká? Jednobarevná rodina? Modro-červená rodina? Svět se fakt zbláznil, hlavně nic nenazývat pravými jmény...

Zobrazit celou diskusi