Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útok teroristů v Česku? Podle vojenské rozvědky málo pravděpodobný

Autor: zst - 
4. září 2015
19:24

Česko je tranzitní zemí nejen pro uprchlíky, ale také pro teroristy. Útok hrozí v případě americké či izraelské ambasády v Praze nebo českým vojákům v Afghánistánu nebo Mali. Vyplývá to z Výroční zprávy vojenské rozvědky. Ta zároveň varuje před šířením extremismu po internetu. Informace přinesl web Hospodářských novin.

Šance, že si pro svůj útok teroristé vyberou Česko, je podle Vojenského zpravodajství malá. I v tomto případě totiž hraje roli tranzitní země. „Z dlouhodobého hlediska nepatří Česká republika mezi prioritní cíle zahraničních teroristických organizací a je považována spíše za tranzitní zemi, k čemuž přispívá otevřenost hranic i ekonomiky,“ myslí si pracovníci Vojenského zpravodajství.

Úplně bez obav ale podle rozvědčíků nemohou být pracovníci americké nebo izraelské ambasády v Praze. „Do jisté míry riziko teroristického útoku existuje u objektů USA a Izraele na českém území, se kterými má Česká republika dlouhodobě přátelské vztahy a které podporuje v zahraniční politice,“ píše se ve zprávě.

Češi v ohrožení

Čechům pak hrozí nebezpečí na vojenských misích, a to především v Afghánistánu, kde loni v červenci zemřeli po útoku sebevražedného atentátníka 4 čeští vojáci. Pátý svým zraněním podlehl po převozu do Prahy.

Nebezpečí hrozí ale také českým vojákům v Mali. Češi společně s dalšími vojáky OSN pomáhají vycvičit tamní armádu tak, aby mohla čelit právě útokům radikálních islamistů. Za rizikové pokládá rozvědka také pozorovatelské mise armády a posty vojenských diplomatů.

Hrozby se šíří po internetu – před tímto problémem zvedají zpravodajci výstražný ukazovák. V roce 2014 se po internetu v Česku šířila extremistická propaganda s náboženským podtextem. Útokům na své vyznání se museli bránit nejčastěji mladí muslimové. „Tímto způsobem může docházet k přejímání extremistických názorů a k zahájení procesu radikalizace, který může vygradovat až provedením teroristického útoku,“ varuje zpráva.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi