Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sloužil tam Havel, Hašek i Šrámek: Slavná Mariánská kasárna obsadil Božský Dalí

Autor: Vlaďka Hradská - 
6. září 2015
15:21

Rekonstrukcí za 82 milionů prošla zdevastovaná Mariánská kasárna v centru Českých Budějovic. Slavná budova, v níž vojákoval Šrámek, Hašek i Havel, se po letech konečně otevřela veřejnosti.

Výstavou 150 děl Salvadora Dalího a předních českých fotografů se začala psát nová éra historických kasáren. Kdysi v nich sloužily vlasti slavné osobnosti, dnes jsou jejich interiéry změněné k nepoznání. Z chátrající památky se stalo multifunkční centrum s galeriemi, obchody, apartmány, kavárnami a výtvarnými dílnami. Jen výstavní plochy zabírají přes tisíc metrů čtverečních. A je tam co obdivovat.

Božský Dalí

„Velkým lákadlem jsou litografie, kachle, talíře, hedvábné šátky a flakóny na parfémy z dílny Salvadora Dalího. Vše pochází ze soukromé sbírky. Výstava se jmenuje Božský Dalí podle Božské komedie, jednoho z hlavních děl Dalího,“ řekl kurátor výstavy Miroslav Houška. K vidění je i krátký animovaný film Desetino, které začal Dalí připravovat ve 40. letech s Waltem Disneyem. Vytvořili spolu jen 20 sekund.

Dokončení se film dočkal až v roce 2003 a získal Oscara. Velmi vzácná je i Dalího busta od českého sochaře Josefa Nálepy. „Dalí Nálepu znal jako československého reprezentanta na vodních lyžích. Když se náhodou spolu ve Francii na závodech setkali, chtěl Nálepa udělat jeho sochu. Dalí mu řekl, že mu věnuje čtyři hodiny svého života. Dnes je jich jen deset na světě,“ dodal Houška na adresu jednoho z nejunikátnějších exponátů výstavy.

Dalí vzal Chocholovi vejce

Dalším lákadlem je fotografická expozice nazvaná Surrealismus, socialismus, fašismus. Prezentované snímky předních českých surrealistů dokazují, jak vysoce profesionální a nadčasová je jejich práce i po desítkách let. Některá vystavená díla se opět točí kolem extravagantního exhibicionisty a umělce Salvadora Dalího.

Zásluhu na tom má významný český fotograf Václav Chochola (+82), jehož Dalího portréty vytvořené v roce 1969 obletěly svět. Snad nejslavnější jsou ty s vařeným vajíčkem. „Dalí mému otci pózoval ve svém francouzském apartmá. A to vejce mu vzal, když si tam otec při práci vybalil svačinu,“ řekla dcera fotografa Václava Chocholy Blanka, která je současně kurátorkou výstavy.

Mariánská kasárna v centru Českých Budějovic byla postavena v letech 1843 až 1844. V kasárnách sídlil 91. pěší pluk, v němž sloužil Fráňa Šrámek, inspiraci tam za I. světové války hledal voják Jaroslav Hašek. Prezident Václav Havel tam sloužil v letech 1957 až 1959. Po odchodu armády klasicistní objekt léta chátral. V roce 2005 se stal kulturní památkou. Před 4 lety ho koupila soukromá společnost v dražbě a pustila se do rekonstrukce.

handgood ( 6. září 2015 22:41 )

Co u Čechů není slavné? Nestačím se se divit. Slavní jsou podrazáci, šašci a absurdní rádoby umělci. Poctivou prací a čestnou pověstí se v Čechách jeden neproslaví.

zdendast ( 6. září 2015 16:17 )

takze brzy kasarna vaclava havla

Zobrazit celou diskusi