Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Česko se chystá na suché roky. Voda z Ústecka má skončit na jihu Moravy

Největší česká řeka Labe kvůli vedru vysychá. (ilustrační foto)
Největší česká řeka Labe kvůli vedru vysychá. (ilustrační foto)  (Autor: Blesk - David Malik)
Autor: David Klempíř - 
3. září 2015
10:45

Ministerstvo životního prostředí připravuje plán pro boj se suchem. Česká geologická služba vrtá do země a mapuje zdroje pitné vody v Česku. Prozatímní výsledky? Vodu bude možná jednou nutné přečerpávat z Ústecka na jih Moravy. Výsledky průzkumu za 600 milionů korun by měly být známé na podzim, informovala MF Dnes.

„První poznatky nám říkají, že jsme na tom s vodou slušně, ale je nutné hospodařit,“ řekl listu vedoucí projektu Petr Mixa.

Letošní intenzivní suché léto znovu nastolilo otázku, zda má Česká republika dostatečné zásoby pitné vody. Horka se totiž budou podle klimatologů opakovat stále častěji.

Vláda schválila v červenci ministru zemědělství Marianu Jurečkovi materiál, který počítá se zpracováním dlouhodobé strategie, jenž státu pomůže zajistit dostatek vody.

„Podle dosavadních klimatických modelů můžeme v budoucnu s velkou pravděpodobností očekávat růst teplot vzduchu a s tím souvisejícího zvýšení odparu vody a také prodloužení období sucha,“ řekl ministr Jurečka. Koncepci chce vládě předložit do konce června 2017.

Problémy budou zejména na jihu Moravy

Do budoucna by mohli mít s vodou problémy zejména lidé žijící v povodí Dyje, Moravy a Odry. Zásoby vody jsou sice bohaté, ale jde o mělčí zdroje. Citlivější na déletrvající sucho, což místní se studněmi mohou potvrdit.

„Řeč je o hloubce vrtů do pětadvaceti metrů. Může se stát, že v nich hladina klesne, zdroje se zmenší a ještě se může zhoršit kvalita pitné vody,“ upozorňuje Jiří Burda z České geologické služby.

Video  Dron video: Proletěli jsme se nad vyschlou řekou Labe  - David Malík, Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

Naopak v oblastech české křídové pánve se čerpá voda z neuvěřitelných hloubek. Například v Zubrnicích na Ústecku je vrt hluboký přes 800 metrů. „Do takové hloubky se voda vsakuje desítky i tisíce let. Tyto oblasti jsou proto zabezpečené proti jakémukoliv momentálnímu výkyvu počasí,“ říká Burda.

Vzhledem k nerovnoměrnému rozložení vodních rezervoárů se uvažuje o tom, že do suchých oblastí by stát mohl v budoucnu vodu přečerpávat. V příštím roce hodlá ministerstvo zemědělství kontrolovat funkčnost vodovodních a kanalizačních soustav a také prověřit možnosti rekonstrukcí vodních nádrží a odstraňování případných sedimentů.

Miliardy pro případ katastrofy jsou připravené

Pro okamžité kompenzace finančních ztrát při živelných katastrofách má stát notifikováno 12,25 miliardy korun. Peníze jsou součástí Rámcového programu, mohou se využít až do roku 2020 a byly by vyčleněny až na základě výskytu události a odhadu skutečně vzniklých škod. O čerpání peněz z tohoto programu rozhoduje po výskytu mimořádné události vláda.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 3. září 2015 16:02 )

Komunističtí zločinci meliorovali a meliorovali. Teď jsme na suchu.

Zobrazit celou diskusi