Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ojedinělá a magická nebeská podívaná. Na obloze se rozzářil modrý úplněk

Autor: simao - 
31. července 2015
22:42

Podobných příležitostí není mnoho, i Češi dnes v noci z pátku na sobotu mohou obdivovat i díky dobré viditelnosti a obloze bez mračen magický jev, tzv. modrý úplněk. Druhý úplněk v měsíci.

Svítí pořádně. Páteční oblohu ozářil modrý úplněk. Jde o druhý úplněk v měsíci, který je ještě intenzivnější než ten první. "Jde o překlad z angličtiny, kdy ´Once in a blue Moon´ znamená něco podobného jako jednou za uherský rok nebo až naprší a uschne," vysvětluje původ označení na Českém rozhlasu Martin Fuchs ze Štefánikovy hvězdárny v Praze. Tento měsíc je zkrátka vidět jednou za dlouhou dobu.

Že však tak úplně nejde v případě tohoto úplňku o překladatelskou hříčku, je patrné i z fotek pořízených fotografkou Blesku v Praze. Tenhle úplněk, zdá se, je skutečně lehce zabarvený do modra.

Předchozí úplněk přitom byl trochu jiný, došlo k němu 2. července. Nyní, na konci prvního prázdninového měsíce, je tu úplněk opět. Další s označením "modrý" však bude možné sledovat až za necelé další tři roky, v lednu 2018. A tak hlavy vzhůru a kochat se, modrý úplněk má ostatně podle některých i magickou moc. Přináší prý šance, které se mohou objevit jen jednou za život.

"Tento pojem byl používán již americkými farmáři od začátku 19. století. Oni totiž měli pro každý úplněk určitý název, protože během jednoho ročního období vždy nastanou tři úplňky a teoreticky by během jednoho kalendářního roku mělo nastat 12 úplňků, ale někdy jich nastane více, tedy třináct... Tento jeden byl navíc," vysvětlila Českému rozhlasu Eva Marková z hvězdárny v Úpici. Další označení úplňků byly např. Harvest moon – úplněk o žních, či Hunter´s moon – lovecký úplněk.

zarazenyprd ( 1. srpna 2015 21:42 )

Je to ptákovina, jen, že v jednom kalendářním měsíci jsou dva úplňky. Jde jen o pojmenování, první je "rudý", druhý je "modrý". Pokud někdo skutečně vidí rozdíly v barvách, má vidiny, Měsíc na náš kalendář se...re.

pelagie ( 1. srpna 2015 07:46 )

 Tak jsem dnes v noci viděla ten " zázrak" , a nic.. měsíc mi přišel zcela normální jako vždy a žádnou modrou magickou a nebeskou podívanou jsem nezaznamenala, tak nevím....

Zobrazit celou diskusi