Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blíží se malá doba ledová, v roce 2030 Slunce pohasne, varují vědci

Pohled z Ještědu: Přijde malá doba ledová a trvalá sněhová pokrývka?
Pohled z Ještědu: Přijde malá doba ledová a trvalá sněhová pokrývka?  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: štš, simao - 
15. července 2015
08:22

Už jen 15 let a přijde malá doba ledová, varují vědci z Anglie. Podle nich začíná Slunce utlumovat svoji aktivitu, což bude mít výrazný vliv na teploty na Zemi. Podobný jev zde již v minulosti byl. Na přelomu 17. a 18. století. Bude se historie již brzy opakovat?

V Česku probíhá léto, i když momentálně lehce zatažené. Užívejme však sluníčka, dokud můžeme. Winter is coming, zima přichází, jak ví i hrdinové z oblíbeného seriálu Hra o trůny. Podle vědců z univerzity Northumbria v Newcastlu totiž přijde něco jako „malá doba ledová“.

Vědci pod vedením profesorky Valentiny Žarkovové se pustili do zkoumání měření slunečních cyklů. A předpovídají, že se blíží snížení sluneční aktivity až na 60 procent současného výkonu Slunce. Co může takový skok udělat?

„Jde o to, že intenzita slunečního záření je dána interakcí mezi dvěma vrstvami, tou, která je na povrchu, a tou hluboko v nitru hvězdy. To způsobí, že Slunce jakoby usne a bude vysílat jen asi šedesát procent tepla než běžně,“ tvrdí profesorka Žarkovová, která prezentovala závěry výzkumu na astronomické konferenci v britském městě Llandudno.Tvrdí, že díky závěrům z pozorování slunečních cyklů z let 1976 až 2008 vyvodili model s až 97procentní úspěšností předpovědi.

Malá doba ledová by tak přinesla nejen výraznější snížení průměrných teplot, ale např. dlouhodobější zamrzání evropských řek a jezer. A také sníh po celý rok nejen ve vyšších, ale i nižších nadmořských výškách!

Tým profesorky Žarkovové není první, kdo k podobnému závěru došel. Na utlumení sluneční aktivity v cyklu mezi lety 2030 až 2040 upozornila i zpráva Národní sluneční observatoře (NSO) a Výzkumné laboratoře vzdušných sil USA. Američtí i britští vědci však v tomto případě pracují s hypotézou, že půjde pouze o přechodné období – tzv. Maunderovo minimum, které se projevilo již v letech 1645 až 1715. 

Sluneční aktivitu však zkoumají i vědci v Rusku, ochlazení očekávají také klimatologové z pozorovací stanice Pulkovo v Petrohradu. Sluneční aktivita by přitom podle vědců měla kolísat poměrně pravidelně – v cyklech o 10 až 12 letech. Cyklus po roce 2030 by však měl být přece jen o něco chladnější.

zelena.karkulka ( 15. července 2015 22:15 )

 Počasí předpovědět neumí na dýl jak 2dny a teď najednou hádají,jak bude za 20let

djaba ( 15. července 2015 21:03 )

Aktivita slunce se skutečně mění sinusovou křivkou s jedenáctiletým a stodesetiletým intervalem minima a maxima .Stodesetiletý rozdíl je skutečně velký a může opravdu navzdory globálnímu oteplení snížit rapidně průměrnou teplotu na Zemi .

simgiran ( 15. července 2015 16:20 )

 Trochu střízlivější pohled: http://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2015/07/14/news-about-an-imminent-mini-ice-age-is- trending-but-its-not-true/

refresh ( 15. července 2015 12:33 )

Konečně se zase začnou prodávat sáňky.

negomba ( 15. července 2015 12:03 )

Zatímco se očekává malá doba ledová, my tu budeme mít hodně horko. Uprchlíky nám vláda věnovala bez ptaní!! JSOU na LETNÉ viz. video!! https://www.youtube.com/watch?v=jKmq4uFZMBc

Zobrazit celou diskusi