Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Útlak a napadání: Před 70 lety vláda kývla na odsun Němců ze Sudet

3. července 2015
19:41

Česká republika si připomíná odsun Němců po skončení druhé světové války. Přesně před 70 lety odsouhlasila vláda odsun Němců z Československa. Zemí tehdy cloumala nenávist a odpor. Výsledek? Někteří Němci nepřežili, další přišli o české státní občanství, majetek a najednou se v zemi, kde žili, stali cizinci.

Je léto roku 1945 a v Československu vládne vztek. Okupace, útlak, smrt v koncentračních táborech a hrůzy války nechaly v lidech spoustu šrámů. Je to právě 70 let, co Československá vláda řekla „ano“ vysídlení Němců.

„Konečně dnes jsme všichni dost silní, abychom je vyhostili, to si musíme dobře uvědomit,“ promlouvá optimistický hlas v nahrávce z roku 1945. „Po tisíci letech poprvé je naše území zbaveno Němců a také naposledy. Naposledy, protože Němci se k nám už nikdy nevrátí,“ pokračuje.

Podařilo se nám všechny Němce vystěhovat, je to projev síly a je to důkaz, že naše věc je spravedlivá,“ apeluje dál na diváky komentátor.

Zanedlouho se začaly objevovat útoky na německé civilisty. Akce léta 1945 bývá právě kvůli nenávisti a útokům označována za divoký, neorganizovaný odsun. Mluví se o oběšených, postřílených a zbitých lidech, kteří se hlásili k německé národnosti.

Kde se Němci shromažďovali před transportem za hranice? Podívejte se do tváří těch, kteří po válce museli opustit Československo.

Před válkou mělo být v Československu zhruba 3,1 milionu Němců. A tomuto číslu prý odpovídá i počet těch, kteří byli deportováni.

Spolkový prezident Joachim Gauck kvůli tomuto výročí apeloval nejen na Němce, aby projevili pochopení pro osud současných uprchlíků.