Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Statisíce aut už za pár hodin nesmí na silnici! Pozor na prodejce podvodníky

Přesný počet aut, která uvázla v polopřevodu, se zatím neví. Ještě v pondělí jich ale bylo skoro 700 tisíc. (Ilustrační foto)
Přesný počet aut, která uvázla v polopřevodu, se zatím neví. Ještě v pondělí jich ale bylo skoro 700 tisíc. (Ilustrační foto)  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: ČTK, sou - 
30. června 2015
16:58

Ještě v pondělí zůstávalo 688 tisíc aut v takzvaném polopřevodu. Řada pracovišť tak kvůli očekávanému náporu prodlužovala otevírací hodiny. V menších obcích, kde úterý není na registru vozidel pracovním dnem, měli mimořádně otevřeno. Možnost podat žádost o registraci vozidla v úterý končí. Od července už taková vozidla přihlásit nepůjde.

Jedním z registrů, kde dnes měli mimořádně otevřeno, je Jihlava. „Během dneška jsme odbavili zhruba 50 lidí,“ řekl ČTK vedoucí tamního registračního místa Petr Jelínek. Zájem byl ale proti očekávání o něco nižší než v běžných úředních dnech, v pondělí a v pátek například v Jihlavě odbavili více než sto lidí za den. Naopak přibližně trojnásobný zájem než v běžný den zaznamenali na registru vozidel v Plzni.

Lidé, kteří nechali dokončení převodu vozidel na poslední den, čekali v úterý na úřadech vesměs fronty. Ještě kolem 14:00 čekala na odbavení na pražském Bohdalci fronta čítající 140 lidí. Na registrech vozidel tak byl opravdu očekávaný nával.

688 tisíc aut ještě v pondělí nemělo hotovou registraci

Podle ministerstva dopravy lidé v posledních dvou týdnech zaregistrovali 40 000 vozidel z polopřevodu. Jde o vozidla, která původní majitel odhlásil, ale nový nepřihlásil. Od začátku roku tedy zaznamenaly úřady 100 000 žádostí o vyřízení takovýchto nedokončených převodů. I tak vozidel v polopřevodu ještě v pondělí zůstávalo 688 000.

Od středy takové vozy postupně čeká administrativní zánik. Úřady je začnou vyřazovat z evidence. Podle ministerstva se to bude ve velké části týkat fakticky neexistujících vozidel, která už nikdo nevyužívá, ale stále figurují v registru vozidel. Může jít o případy, kdy majitel vozidlo například rozebral na náhradní díly nebo se jej zbavil v rozporu se zákonem. Přesto je ale možné, že zaniknou i vozidla, která jsou v současnosti provozovaná.

Pozor při kupování auta, možná nebude úředně existovat

V souvislosti s tím ministr dopravy Dan Ťok apeluje na lidi, kteří budou v blízké budoucnosti kupovat vozidlo, aby si zkontrolovali, zda se původní majitel v malém a velkém technickém průkazu neliší. Někteří lidé se nejspíš budou chtít vozidel, která od července ztratí technickou způsobilost, zbavit. Ze stejného důvodu ministerstvo bude informovat úřady v okolních zemích, že se chystá z evidence vyřadit velký počet vozidel.

Vozidla bez registrace nebudou ani pojištěná

Vozidlům, která nejsou registrovaná, od 1. července zaniká povinné ručení a ten, kdo ho bude provozovat, se vystavuje i finanční sankci, uvedlo ministerstvo. Majitelé je musí odstranit z pozemních komunikací, nebo v případě vraků je nechat ekologicky zlikvidovat. Vracet registrační značky úřadům nicméně nemusí.

Problematikou polopřevodů se zabývá novela zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, která možnost nepřihlášení vozidla od letošního roku omezuje. Odhlášení a přihlášení už nejsou dva samostatné úkony. Nově musí původní i nový majitel na úřad společně, nebo zmocnit toho druhého, či případně třetí stranu.

fojtikovic ( 3. července 2015 20:49 )

někdo se s tebou baví ty kundomrde?

kuromrd ( 1. července 2015 10:32 )

on kritizuje míru svobody a né auto, ty negramotnej osle, patrně cíkorko

fojtikovic ( 1. července 2015 09:44 )

Jako co? Že jsi lempl a auto sis nepřihlásil?

Zobrazit celou diskusi