Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šéf Člověka v tísni o útoku: Zemřeli proto, že pracovali pro nás

Autor: sou - 
19. června 2015
13:28

Člověk v tísni na začátku června prožil největší tragédii za celou dobu svého fungování. Krvelační zabijáci v Afghánistánu zastřelili 9 místních zaměstnanců, kteří se snažili pomáhat lidem v regionu. Řediteli nevládní organizace Šimonu Pánkovi tak útočníci drsně připomněli, jak trpká může být snaha pomáhat. Člověk v tísni zvažuje i odchod z Afghánistánu.

Ti lidé byli naši zaměstnanci a v zásadě se dá říct, že proto přišli o život,“ řekl Šimon Pánek Excellentu, který vyšel jako příloha Reflexu. „Je možné, že tady přestaneme pracovat, když zjistíme, že garance bezpečnosti našich pracovníků je v tuto chvíli nízká,“ dodává vzápětí Pánek.

Podle ředitele Člověka v tísni je jasné, že ochrana jeho zaměstnanců se nevyrovná té armádní nebo vládní. Na druhou stranu ale tvrdí, že vždy zafungovala komunikace, znalost prostředí a otevřenost vtahů.

Dřív místní obyvatelé občas nechali dopis u afghánské pobočky s tím, že jim vadí fakt, že organizace zaměstnává ženy. „Takovou situaci umíme řešit: kancelář se zavře, iniciujeme jednání s místními stařešiny, o nichž sice víme, že nejsou ti, kteří tam dopis dali, ale mají velký vliv na komunitu. Vysvětlíme jim, proč ženy máme. Že budeme dodržovat kulturní zvyklosti, že s nimi nebudou mluvit muži a že chodí do práce v doprovodu svých příbuzných,“ řekl Šimon Pánek.

Masakru v afghánské provincii Balch ale nic takového nepředcházelo. Vždycky se podle Pánka pro bezpečí dá udělat víc. Občas se objevily nějaké ústní výhrůžky proti dobrovolníkům, střelba do vzduchu nebo střechy poboček organizace, ale v tomto případě nic. Nebyly tam žádné signály, že by pracovníci Člověka v tísni měli být v nebezpečí. Na vyšetření této tragédie byli prý nasazeni lidé z celé provincie. Organizace má také přístup ke guvernérovi i vedení policejních struktur.

Největší česká nevládní organizace pomáhá i v Sýrii

I tam loni přišli o život tři zaměstnanci organizace. „V Sýrii probíhá největší humanitární krize. Polovina lidí je bez domova, 4,5 milionu lidí uprchlo a sedm milionů Syřanů žije v provizorních podmínkách na útěku uvnitř země,“ popisuje špatnou situaci Pánek. „Kdybychom ze země odešli, zapříčiníme ohrožení na životě Syřanů. Lidé tam nemají co jíst,“ míní.

Největší nevládní česká organizace pomáhá i v zemích, kde nemá své pobočky. Výhodou je prý to, že jsme vnímáni jako nekonfliktní postkomunistický stát a tamním disidentům, bloggerům a aktivistům organizace neříká, co mají dělat, ale spíše se jich ptá, co může udělat pro ně. Například na Kubě nebo v Barmě tak tito lidé mají pocit, že jim organizace rozumí víc než západoevropská neziskovka.

 

 

valkaamir ( 20. června 2015 10:01 )

 Tato zjiskuchtiva organise by se mela zrusit..Je o tom proc nevyvine tato organisace vice houzevnatosti pro nase obcanske socialni problemy .Protoze to moc nevynasi.Vnucuji se do mist kde USA vyvolava diktat ,vytvari vojenske nasili suverennich statu a V ramci NATO schromazduje tyto organisace vmesovani se do vnitrni politiky techto statu.Musi pocitat s tim ze Budou rigektovani se stratama .Neuznavam vmesovani se do civilizace ktera nestoji o cizinecke vetrelce.Hitler take vtrhl do Ceskoslovenska a urcoval jejich nadvladu a skupiny co sli proti Likvidoval.

ambree ( 19. června 2015 20:43 )

Tuto organizaci ZRUŠIT!!!!!!!

buban ( 19. června 2015 15:19 )

P. S: ad2): Ano, pomáhají i doma, tedy v Česku. Ale hlavně těm plachetkářům, přitáhnuvším kdoví odkud.

buban ( 19. června 2015 15:14 )

Přestože pomáhají v zahraničí, tak se nám sem utečenci stahují. Bo tyto utečence nějaká pomoc jejich krajanům v jejich domovině vůbec nezajímá.

petrkramnypresident ( 19. června 2015 14:40 )

Tenhle Šimon Pánek je ten, ze kterého si dělají legraci v Tele Tele? https://www.youtube.com/watch?v=6xYVILUCKhA

Zobrazit celou diskusi