Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smrtící virus MERS na Slovensku: Cizinec nejspíš zavlekl nemoc k našim sousedům!

Autor: ČTK - 
13. června 2015
18:04

Na Slovensku se objevilo podezření na onemocnění nebezpečným virem MERS, který ve světě od roku 2012 usmrtil přes čtyři stovky lidí. Příznaky nemoci se projevily v Žilině u 39letého cizince, jehož zdravotníci dnes převezli na specializované pracoviště univerzitní nemocnice v Bratislavě. Sdělil to mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Peter Bubla.

„Onemocnění se zatím u něj nepotvrdilo. Vzorky budou odeslány do laboratoře v Praze a výsledky očekáváme do 24 hodin,“ uvedl Bubla podle slovenských zpravodajských webů.

Mluvčí dodal, že slovenské zdravotnické úřady nyní provádějí ve spolupráci s policií všechny potřebné kroky, například zjišťování osob, s nimiž pacient přišel do styku. „Všeobecná protiepidemická opatření zahrnují přípravu na situace možných virulentních nákaz, k nimž patří i MERS,“ informoval Bubla.

Infekci MERS (Middle East Respiratory Syndrome) způsobuje koronavirus z téhož kmene, jako je virus zodpovědný za onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), jež v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Úmrtnost na MERS je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) podstatně větší, tento virus se ale šíří pomaleji než SARS.

MERS se objevil poprvé v roce 2012 na Blízkém východě a nejvíce obětí zatím hlásí Saúdská Arábie. Celosvětově se virem infikovalo přes 1250 lidí a zemřelo jich 449.

Druhou nejvíce zasaženou zemí je už ale Jižní Korea, kde propukla nákaza teprve minulý měsíc a k dnešnímu dni na ni zemřelo 14 obětí a nakazilo se 138 lidí. WHO dnes uvedla, že zde očekává zvyšování počtu nemocných. Do Koreje zatáhl MERS jeden z místních podnikatelů, který se počátkem května vrátil ze zemí Blízkého východu a poté navštívil několik nemocnic, aniž se vědělo, že má MERS. Lékařům trvalo několik dní, než se jim u něj podařilo určit správnou diagnózu.

miriam ( 14. června 2015 21:30 )

Milá manžestrová, nevím, proč byste v UK měla mít odškodnění za nákazu MRSA (zvlášť když zjevně nevíte, o co je jedná, ač jste s tím pracovala )), ale zcela určitě byste to nezlikvidovala česnekem. MRSA je označení pro stafylokoka (bakterii) rezistetního na penicilinová antibiotika (a jim příbuzná) - pokud se zjistí MRSA, je lékem poslední záchrany atb Vankomycin (celkem průser je, že některé stafylokoky už jsou rezistentní i na něj - VRSA). Ne, opravdu to není to samé, co MERS, MERS je vir.

jiznicechy ( 14. června 2015 00:37 )

Dávám sem zajímavý odkaz: http://antiilluminati.net/zavrete-hranice-chrante-sve-zeny-muz-ktery-lecil-muslimske-delikve nty-promlouva-o-osklivych-strankach-islamu/

datelobecny ( 13. června 2015 20:20 )

Znám. Rockefeller slaví teď 100, a zřejmě se chce dožít konce Evropy, tak proto ty nekontrovatelné nájezdy imigrantů teď.

moiaza ( 13. června 2015 19:55 )

 U nás v ČR také máme smrticí vírus. Jmenuje se Mirek a je zakuklen v ulitě jménem TOP 09. Není proti němu lék.

abvydavatelstvi ( 13. června 2015 19:46 )

Si přečtěte na internetu... kdo jsou iluminati a čeho chtějí dosáhnout... A potom vám vše bude jasné....

Zobrazit celou diskusi