Jsou neuvěřitelně zvídavé, všude vlezou a vše chtějí prozkoumat. Člověk musí mít oči všude, aby stihl zachytit výtržníka, jenž se snaží dostat přes postýlkovou překážku k hračkám u okna, vzít jinému krabičku s mastičkou na zadeček, zabránit třetímu v rozlévání pití po sedačce, čtvrtý si hraje na světlušku a rozsvěcí lustr a Terezka se chce pomazlit nebo přečíst knížku, mezitím si povídat s nejstarším Tonym,“ popsala strasti s výchovou Petra Dobiášová, která chodí s dětmi pomáhat.

Maminku Alexandru Kiňovou stále trápí zdravotní problémy a táta, který si kvůli svým miláčkům vzal rodičovskou dovolenou, vždy nestíhá. Podle Dobiášové je možné, že z paterčat bude možná jednou hudební formace, takoví Kiňovic 5.

Jak zazní muzika, oči se zajiskří a rázem je tu pět tanečníků. Jsou chvíle, kdy člověk neví, kam skočit dřív, a jindy sedíme na zemi půl hodiny v kuse a stavíme si z kostek, všechny děti kolem sebe,“ dodala.

Rodina romského původu nechce mluvit o finančních potížích, které ji trápí, aby nevyvolala další vlnu rasistického odporu. Nepřející xenofobové jim už ublížili příliš. Dobiášová však nikoliv.

Spočítala jsem, že na jednu osobu to je na jeden den 26 korun. S tím se musí nějak vyjít,“ řekla o příjmu rodiny. Na pomoc rodině proto byla založena sbírka. Zveřejněn byl i seznam věcí, které děti potřebují.

Seznam věcí, které paterčata potřebují
Autor: www.rcmilovice.cz

Fotogalerie
26 fotografií