Protože maminku Alexandru Kiňovou stále trápí zdravotní problémy, musel otec dětí nastoupit rodičovskou dovolenou. O finančních problémech nechtěli ale vůbec mluvit, aby nerozpoutali novou vlnu závisti a nenávisti.

Petra Dobiášová, která chodí do rodiny pravidelně vypomáhat, situaci ale objasnila místo nich. „Spočítala jsem, že na jednu osobu to je na jeden den 26 korun. S tím se musí nějak vyjít,“ řekla. Na stránkách milovického rodinného centra byl proto zveřejněn seznam věcí, které aktuálně potřebují a které jim lidé mohou posílat.

Rodina právě dětem upravuje pokojíček a potřebovala by proto úložné poličky na hračky. Nejde však o ledajaké poličky, v seznamu stojí, že by to měly být poličky Trofast z Ikey popř. jiný systém, aby se daly sestavit dohromady. „Hračky nám zatím leží pouze v papírových krabicích na zemi,“ píše se v seznamu. Největší radost dětem samozřejmě udělají právě hračky, jako jsou stavebnice, pastelky nebo dětské knížky, kterých mají nedostatek.

Potřebné jsou pochopitelně také potraviny (hlavně sladkosti pro děti - ochucené kukuřičné křupky, dětské sušenky či dobré ovocné čaje) a rozličné oblečení v různých velikostech.

Seznam věcí, které paterčata potřebují
Autor: www.rcmilovice.cz

V seznamu jsou uvedeny i potřeby pro staršího bratra Antonia, který po prázdninách půjde do první třídy. „Bez pomocí ostatních nejsou schopni situaci zvládnout a do budoucna ani nebudou,“ řekla ředitelka centra Ludmila Šimková. Do domácnosti chodí na výpomoc dvě ženy z rodinného centra. Všechny věci, které už paterčata nepotřebují, rodinné centrum zase poskytne místním potřebným.

Centrum také zřídilo transparentní účet, na který mohou lidé posílat finanční dary. Počet příspěvků s přáními v poznámce se pochopitelně kolem narozenin zvýšil. Najdou se ale i závistivci, kteří neváhají poslat jen pár haléřů, aby mohli rodičům paterčat poslat nenávistný vzkaz. Na účtě se k 10. červnu sešlo téměř 26 tisíc korun, což je také přibližný měsíční příjem rodiny.

První česká paterčata Tereza, Alex, Martin, Michael a Deniel se narodila císařským řezem 2. června 2013 v podolské nemocnici v Praze. Na porod nemocnice zdvojila všechny služby, včetně lékařských na operačním sále, v pohotovosti byly laboratoře i služby pro případnou transfuzi. Děti se narodily v pořádku, na svět se všechny dostaly za pět minut.

Podrobný seznam věcí, které děti potřebují a číslo transparentního účtu, najdete ZDE››

Fotogalerie
18 fotografií