Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Noční vlci dojeli do cíle: Spolu s 12 tisíci lidmi vyrazili uctít sovětské vojáky

Autor: ČTK - 
9. května 2015
16:38

Ruští motorkáři, jejichž příznivcem je i prezident Vladimir Putin, dokončili svou ostře sledovanou cestu napříč střední Evropou. Noční vlci totiž dorazili do cíle své cesty - do Berlína. V menším počtu, než se původně čekalo.

U památníku sovětských vojáků v Treptowském parku v Berlíně se dnes u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války sešly tisíce lidí. Nemalý počet z nich byl zvědavý na Putinovy ruské motorkáře Noční vlky, kteří položením věnců a květin u památníků v německé metropoli zakončili svou původně spektakulárně zamýšlenou jízdu z Moskvy napříč střední Evropou.

Ve čtvrti Treptow se shromáždil pestrý dav, který podle odhadu policie vytvořilo kolem 12 000 lidí, mezi nimiž bylo hodně Rusů, ale i váleční veteráni. Někteří přítomní třímali někdejší sovětské vlajky, jiní se vyzdobili ruskými trikolorami s dvouhlavým orlem a objevily se i staré uniformy bývalé východoněmecké armády.

Nechyběly samozřejmě ani kožené bundy motorkářů a jejich sympatizantů. Všemu pak přihlíželo množství pouhých zvědavců. Květy a věnce k uctění památky padlých osvoboditelů od nacismu se dnes v Berlíně kladly i v centru u Braniborské brány. Přišli s nimi mimo jiné i velvyslanci řady zemí, včetně ruského ambasadora Vladimira Grinina, který zdůraznil, že konec války je důležité si připomínat, "pro nás a pro všechny".

Bez jakýchkoli incidentů u berlínských památníků vzpomněli obětí války i ruští motorkáři z klubu Noční vlci, který v rámci oslav jubilea konce druhé světové války uspořádal kontroverzní jízdu z Moskvy do Berlína. Z původně zamýšlených desítek členů ale do cíle dorazila jen hrstka, a to někteří ani ne na motorkách. Družinu místo nich cestou doplnili sympatizanti i jezdci z jiných zemí.

Noční vlci si cestu do Berlína naplánovali přes Bělorusko, Polsko, Česko, Slovensko a Rakousko. Jízda vyvolala nevoli zejména v Polsku, jehož úřady konvoji zakázaly vjezd do Evropské unie. Výprava tím značně prořídla a omezila se na jednotlivce. V Česku a v Německu si ruské motorkáře a jejich doprovod zkontrolovali policisté. Plán Nočních vlků, kteří se těší podpoře ruského prezidenta Vladimira Putina, byl na Západě přijat s podezřením na provokaci vzhledem ke konfliktu na východě Ukrajiny a podpoře, včetně vojenské, tamních proruských separatistů Moskvou.

Video Šťouchance a nadávky na hřbitově: Putinovi motorkáři dorazili do Prahy! - Marián Balog, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

gabreta ( 9. května 2015 22:50 )

Jo a tvůj děda byl za války asi u elektrikářů, když měl na kabátu ty dva blesky že ???

tesarl ( 9. května 2015 19:34 )

Proč by nevzpomínali. Mají hezké vzpomínky, na co budeš vzpomínat ty? Na prodanou, vykradenou zemi, na to, že jsme se stali díky Havlovi a takovým jako jsi ty, otroky Američanů? Indiánům dali chlast, ten nám dát nemohli, páč stejně každej Čech chlastá, tak nám dali drogy, aby nás lépe ovládali. A ty jsi ukázkou jak lehce lze někomu vymýt mozek.

tesarl ( 9. května 2015 19:32 )

Doufám, že se mnozí politici, kteří byli proti, stydí.

radkapatka2014 ( 9. května 2015 18:51 )

To sis je spletl se Šapírem !

radkapatka2014 ( 9. května 2015 18:49 )

Zobrazit celou diskusi