Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muslimové ženu bili, přejeli autem a podpálili: Soud odsoudil čtyři z nich k trestu smrti!

Autor: ČTK - 
6. května 2015
13:42

Čtyři muže dnes odsoudil k trestu smrti afghánský soud za jejich roli v brutální vraždě ženy, kterou ubil dav letos v březnu v Kábulu po nařčení z toho, že spálila korán. Informovaly o tom tiskové agentury.

Za vraždu ženy stanulo před soudem celkem 49 podezřelých; osm obviněných dnes soud poslal do vězení na 16 let a dalších 18 zprostil viny kvůli nedostatku důkazů. Rozsudky nad 19 policisty, kteří čelí obvinění, že brutálnímu útoku na ženu nečinně přihlíželi, mají padnout v neděli, napsala agentura AP. 

Odsouzení se mohou proti verdiktu odvolat. Bratr zabité ženy Mudžibulláh prohlásil, že rodina je rozhořčena shovívavostí soudu k většině obviněných. Výsledek soudu není spravedlivý a my ho nepřijímáme. Jen čtyři lidé byli odsouzeni k trestu smrti, ale všichni vědí, že týrání mé sestry se účastnilo více než 40 lidí,“ uvedl Mudžibulláh. „Osmnáct lidí bylo osvobozeno. Soud by je měl potrestat a měl by tak udělit lekci každému, kdo by chtěl spáchat takovýto zločin,“ dodal. 

Případ 27leté ženy, kterou zlynčoval dav, vyvolal v Afghánistánu značný rozruch. Obvinění ze spálení koránu se později ukázalo jako falešné a proces má podle analytiků prověřit, zda vláda dokáže ochránit práva všech občanů včetně žen, jak deklarovala. 

Mladou ženu jménem Farchonde zbil na konci března dav v Kábulu nejprve holemi a kamenoval ji. Poté byla shozena ze střechy domu a přejeta autem. Nakonec lidé její tělo zapálili a hodili do koryta řeky. Motivací brutálního činu bylo nařčení vznesené jedním z duchovních – správcem místní svatyně, podle něhož žena spálila výtisk koránu. Afghánský ministr vnitra krátce poté konstatoval, že žena byla nevinná. 

Mezi čtveřicí odsouzených k absolutnímu trestu je duchovní, který Farchonde neprávem obvinil, muž, který na ni hodil dva velké kameny, řidič auta, který ženu přejel, a ten, kdo její tělo zapálil, napsala agentura Reuters. 

Odsouzenci k trestu smrti byli usvědčeni mimo jiné na základě nahrávky masakru pořízené mobilním telefonem. Videozáznam byl před soudem puštěn jako součást svědectví. Proces začal v sobotu a byl na poměry v zemi nezvykle rychlý, upozornila agentura AP. Živě ho také vysílala afghánská televize. 

Brutální útok na Farchonde, která vystudovala náboženskou školu a sama vyučovala děti studiu koránu, společnost v silně konzervativním Afghánistánu rozdělil. Někteří duchovní se zpočátku snažili zabití dotyčné obhajovat a tvrdili, že žena byla zavražděna v zájmu obrany islámu. Mnohé Afghánce ale zlynčování Farchonde rozhořčilo a vyvolalo v zemi nevídané protesty proti náboženskému extremismu a proti násilí páchanému na ženách. Demonstrací se účastnili i muži. 

Podle afghánských médií Farchonde zmíněného muslimského duchovního obvinila, že klame věřící, když prodává ženám, které nemohou otěhotnět, amulety. Duchovní prý, aby zachránil své zaměstnání a svůj život, Farchonde na oplátku obvinil ze spálení koránu. Žádné důkazy o tomto činu ale nejsou. 

gabreta ( 6. května 2015 17:31 )

Kediná kladná věc pak přijde, že Němcová bude muset nosit Burku!!!

1395 ( 6. května 2015 16:05 )

Takhle budou muslimský prasata tady řádit za pár let až je sem povinně nacpou.Je mi na blití.

kajina ( 6. května 2015 15:25 )

To jsou ti hodní muslimové, kterých je už plná Itálie a pro jejichž integraci do EU formou povinných kvót hlasovali naši zrádní eurokomisaři - každý by si měl uvědomit, jaká hrůza se na nás žene.

prycsvladou ( 6. května 2015 15:03 )

 mentálně postižená žena vystudovala nboženskou školu a sama vyučovala děti-zajímavé.co se týče těch prasat co jí zabili ty bych nechal ukamenovat,je to zvěř

Zobrazit celou diskusi