Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

400 utonulých! Loď s uprchlíky toužícími po lepším životě se potopila u Itálie

Stovky uprchlíků zahynuly při potopení lodi mířící z Afriky do Evropy. – ilustrace
 (Autor: profimedia.cz)
Autor: shp, ČTK - 
15. dubna 2015
08:02

Mířili za lepším životem, mířili za svobodou. Své štěstí zkoušeli při nebezpečné plavbě. Většina z nich na to doplatila. Loď mířící z nepokoji zmítané Libye do Starého světa se však potopila. Utonuly stovky lidí…

Ve Středozemním moři zřejmě utonulo 400 uprchlíků z lodi mířící z Libye do Evropy. Italská hlídka z velkého plavidla zachránila 144 osob, po zbytku pátrá, oznámila humanitární organizace Save the Children, která hovořila se zachráněnými.

Pátrací operace trvá od pondělka, ale zatím se podařilo najít jenom devět těl. Pracovníci Save the Children hovořili se zachráněnými, kteří v úterý dorazili do italského Reggio Calabria. Odhadují, že na lodi muselo být hodně přes 500 lidí. Loď se prý převrátila den po vyplutí z Libye.

OSN považuje údaj o možném utonutí 400 osob za pravděpodobný vzhledem ke kapacitě lodi. Italská pobřežní hlídka v neděli a v pondělí pomáhala 42 plavidlům, na nichž bylo 6500 běženců. Ohlásila nehodu jedné z lodí, z níž se podařilo dostat do bezpečí 144 osob. Pokud se potvrdí smrt 400 lidí, bude to znamenat, že letos při pokusu dostat se do Evropy zahynulo přes 900 běženců.

Období migrace teprve začíná a ve srovnání s loňským údajem v této době je to skokový nárůst. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) loni v této době registrovala pouze 47 mrtvých. Celkově loni na moři zahynulo 3027 uprchlíků, předloni jich bylo 700.

Podle statistiky IOM přišlo od roku 2000 ve Středozemním moři o život při pokusu dostat se do Evropy 22 000 lidí. Loni do Evropské unie dorazilo nelegálně 280 000 lidí. Většina z nich byla ze Sýrie, Eritreje a Somálska.

Prudký nárůst počtu lodí s uprchlíky v minulých dnech začal Unii znepokojovat a komisař pro migraci Dimitris Avramopulos v úterý prohlásil, že Unie bude muset na tento příliv migrantů reagovat patřičnými kroky.

lukreciaborgia ( 21. dubna 2015 16:17 )

Mně jenom zaráží jaké mají luxusní nafukovací čluny s navigací s raketama pomoci,jaké mají superbundy,no mafie je vybavila dobře.Španělé je posílají zpět,tam nesmí a ejhle italiáno mafiozo se hned přihlásili,že je budou skladovat.Asi dostanou od Angely eura.Ty černé šváby topit už při vyplutí z Afriky.!!Neznají jazyk,neumí pracovat,neumí nic a jdou za lepším????Já bych obnovila smlouvu s bývalým Sovětským svazem a dle dohody bych je doporučila na Sibiř.Tam by měli svobody až až!!!Tam by si mohli dělat co chtějí.A to je vozí i do Kanady!!!V obchodních domech,mezi regály jenom frfňají a nosy si utírají do hader co se prodávají,protože rýmu,nachlazení neznají.Utírají si ty dupy do všeho,jsou to špíny,hniloby,odpad.Tak na tyhle Sobotka čeká i s Chovancem.

kat-tom ( 15. dubna 2015 20:08 )

Doma si všechno rozstříleli a teď lezou sem ...

lobotom ( 15. dubna 2015 12:54 )

Lepší než nic, ale pořád je to zcela zanedbatelný. Podle těch čísel se jich se úspěšně dovalí téměř 99 %. Na jednoho utopeného 92,5 živých. To znamená v tomto případě 37 000. Asi bysme si měli začít dělat pořádnou zásobu Cyklonu B.

agfor ( 15. dubna 2015 12:16 )

Tak se do EU zase pár parazitů nedostalo. I když jsem nevěřící, říkám "Bože všemohoucí, díky".

mair ( 15. dubna 2015 11:49 )

Příroda je moudrá.

Zobrazit celou diskusi