Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muž z Trutnovska se připravoval na válku: Zabavili mu hromadu zbraní a výbušnin!

Autor: ČTK, dce - 
24. března 2015
18:46

Neuvěřitelný arzenál u sebe doma přechovával agresivní muž z Trutnovska. Ve čtvrtek 19. března ho zadržela zásahová jednotka – muž dokonce odmítal s policií spolupracovat a snažil se i po zadržení dostat do kuchyně, kde měl nabitou pistoli! Podle vlastních slov se prý připravoval na válku.

Policie v minulých dnech zadržela osmapadesátiletého muže z Trutnova podezřelého z ilegálního držení čtyř funkčních zbraní, více než tří kilogramů výbušniny TNT a téměř 7000 nábojů. Případ svým rozsahem podle policie nemá v Královéhradeckém kraji obdoby. Muži za nedovolené ozbrojování hrozí až osm let vězení. Soud poslal muže do vazby, řekl dnes novinářům velitel trutnovské policie Pavel Škandera. 

Zásahová jednotka muže zadržela ve čtvrtek 19. března vpodvečer v katastru Horního Maršova. „Bezprostředně po zadržení muž odmítal s policisty spolupracovat a odmítal nelegálně držené zbraně a střelivo vydat s odůvodněním, že se nebude mít čím bránit v čase války,“ uvedla mluvčí krajské policie Ivana Ježková. Při zadržení měl muž u sebe v brašně elektrický paralyzér, teleskopický obušek a slzotvorný prostředek.

Nakonec se muž, který je nezaměstnaný, k držení zbraní přiznal. Kriminalisté podle Škandery získali informace, že muž disponuje několika zbraněmi a na veřejnosti vyhrožuje, že je použije. K okolí se prý choval agresivně a impulzivně. Do roku 2001 byl držitelem zbrojního průkazu a legálně vlastnil pistoli. O zbrojní průkaz tehdy přišel, protože porušil zákon, když zbraň nosil bez průkazu. V minulosti se muž také dvakrát dopustil přestupku proti občanskému soužití.

Při domovních prohlídkách policie našla funkční předválečný československý samopal, který svým charakterem hromadně účinné zbraně patří mezi zakázané zbraně. Dále policie u obviněného nalezla německou opakovací kulovou pušku z druhé světové války, německou předválečnou pistoli a podomácku upravenou opakovací malorážku se zkrácenou hlavní a tlumičem. Není vyloučeno, že malorážku upravil obviněný.

Všechny zbraně byly plně funkční a připravené k okamžité střelbě. „V samopalu byl napáskovaný zásobník, v malorážce a pistoli byl náboj v nábojové komoře,“ uvedl Škandera.

Vedle výbušniny policie v objektech zadrženého nalezla i rozbušky, elektrické palníky, bleskovice a zápalnice. Kriminalisté našli různé návody na úpravu zbraní, střeliva a výrobu tlumičů výstřelu. Muž držel i jeden samopal, který byl znehodnocený pro střelbu.

Jednání muže po zadržení bylo podle kriminalistů účelové. Část zbraní se snažil zatajit. „Při domovní prohlídce se obviněný opakovaně dožadoval vstupu do kuchyně včetně sejmutí policejních pout. V kuchyni byla později nalezena pistole,“ uvedla policie. V jednom ze svých osmi objektů měl muž v podkroví u střešního okna vybudovanou jakousi pozorovatelnu s dalekohledy, odkud pravděpodobně pozoroval okolí.

Kriminalisté budou zkoumat i zdravotní stav obviněného. Zatím o něm zjistili, že na vojně pracoval se zbraněmi. Předmětem vyšetřování bude motivace muže k držení zbraní, střeliva a výbušnin.

charles009 ( 25. března 2015 04:37 )

asi byvaly lampasak

router88 ( 24. března 2015 22:41 )

Nemáme!

router88 ( 24. března 2015 22:35 )

Klone

router88 ( 24. března 2015 22:35 )

To jste

kverul.. ( 24. března 2015 22:34 )

Sám jsi *** se svýma tapetama

Zobrazit celou diskusi