Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nový trend: Rodiče volají policii na své zlobivé děti

Ilustrační foto
 (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
17. března 2015
11:14

Sourozenecké rvačky, nechuť jít do školy, odmlouvání... Policisté v Británii jsou čím dál častěji voláni do domácností, kde si rodiče nevědí rady se zlobivými dětmi. Vyplynulo to ze zprávy dozorčího orgánu, o níž informoval britský list The Times.

Rodiče podle ní žádají policisty, aby přišli k nim domů a umravnili jejich potomky, místo toho, aby si s nimi poradili sami. V mnoha případech šlo přitom o zanedbatelné incidenty, jako například hádku o dálkové ovládání televize.

Podle odborníků tato zjištění podtrhují problémy, s nimiž se potýká řada rodičů a zákonných zástupců dětí. Schopnost přimět děti k poslušnosti podle jejich mínění podkopalo vymizení tradičních několikageneračních rodin a nárůst domácností, kde se o dítě stará osamělý rodič.

„Policisté, s nimiž jsme mluvili, nám sdělili, že je často volají do domácností, kde mají rodiče problémy s dětmi, a žádají je, aby děti usměrnili,“ uvedla zpráva policejního inspektorátu.

Děti se pak dočkaly například zatčení za běžnou rvačku mezi dvěma sestrami, třináctiletý chlapec dostal želízka, protože uhodil svou o dva roky mladší sestru a sedmnáctiletý chlapec za to, že strčil do svého nevlastního otce.

V tradičních vícegeneračních rodinách často úlohu toho, kdo děti vede k poslušnosti a kdo je dokáže v pravou chvíli usměrnit, zastávali prarodiče a další starší příslušníci rodiny. Nyní rodiče tuto pomoc často nemají; cítí se osamělí a dovolávají se pomoci policie, když už si sami s dětmi nevědí rady.

Zpráva policejního inspektorátu zároveň zjistila, že policisté jsou často voláni i do nemocnic a domovů s pečovatelskou službou, když si zaměstnanci nemohou poradit s nezvladatelným pacientem. Mezi těmito případy se objevil i zákrok proti devadesátiletému muži, kterého vzali policisté do vazby, protože se v domově důchodců začal chovat násilnicky a napadal zaměstnance i ostatní obyvatele domova.

Policisté ovšem protestují proti tomu, aby suplovali funkce rodičů a státních institucí. Například Ian Hopkins, policejní důstojník z Manchesteru, kritizoval místní matku, která zavolala policii, když se její třináctileté dceři „nechtělo jít do školy“.

Policie na její výzvu do domu dorazila a dceru do školy dopravila, ale mužům zákona to nepřipadá správné. Podle Hopkinse by rodiče měli být sami schopni přimět dítě, aby dodržovalo školní docházku, a pokud ne, měli by se obrátit na příslušné agentury, jako je například sociální služba.

evita5555 ( 17. března 2015 13:16 )

Presne.

aronak ( 17. března 2015 12:14 )

Píšete o vlivu prarodičů, jenže dneska prarodič musí chodit do práce a ne se starat o vnoučata. A jak se bude oddalovat odchod do důchodu, tak prarodič vůbec vnoučata neužije, protože místo hlídání a hýčkání vnoučat musí chodit do práce. A až bude mět jít v 70ti do důchodu, tak bude rád, když se postará sám o sebe (to v lepším případě). Možná se důchodu ani lidé nebudou dožívat. A jestli se budou rodiče bát dát dítěti přes zadek, že zlobí, tak se nedivme, že děti budou agresivní a nebudou chtět nic dělat.

babcaa ( 17. března 2015 12:01 )

Vždyť si to zkus......třeba v Norsku, Británii, Německu, na Slovensku.....uděláš to jenom jednou a o dítě přijdeš. A díky tomu že jsme jak ovce vlezli do EU a díky Zemanově politice a přijímání zákonů "na ochranu dětí" to bude za chvíli i u nás, pokud lidi nedostanou rozum a nedají jasně politikům najevo, že pokud chtějí aby je ještě někdy někdo volil, tak že takhle rozhodně ne. Na Slovensku už jim to došlo. Bohužel s křížkem po funusu. My máme ještě šanci, tedy když konečně většina z nás přestane být ovcemi

babcaa ( 17. března 2015 11:52 )

To vůbec není o tom že, schopnost přimět děti k poslušnosti podkopalo vymizení tradičních několikageneračních rodin a nárůst domácností, kde se o dítě stará osamělý rodič ani o ničem podobném. Je to jako v Norsku o Juvenilní Justici. Za to že na zlobivé dítě zavoláš policajty, za to ti ho neseberou. Za to že mu dáš na zadek, za to že mu něco zakážeš, nějak ho omezíš a ono si na tebe bude stěžovat, za to ti ho v Británii seberou i se sourozencema, takže článek buď psal idiot nebo jde o úmyslnou lež na zblbnutí lidí a zastření pravdy

andorea ( 17. března 2015 11:32 )

 Když nesmíte vlastní dítě ani plácnout přes zadek, tak co čekáte? Že vyroste andílek? Ne, vyroste spratek bez respektu.

Zobrazit celou diskusi