Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jordánští popeláři kvůli ISIS změní mundúry: Vypadali jako vězni teroristů!

Autor: ČTK - 
10. března 2015
09:16

Aktivity radikálů z organizace Islámský stát (IS) mají vliv nejen na životy milionů lidí v jimi obsazených částech Sýrie a Iráku, ale dopady mají i ve zcela nečekaných oblastech. Své uniformy kvůli nim budou muset vyměnit zaměstnanci technických služeb v jordánském hlavním městě Ammánu.

Ty dosavadní v zářivě oranžové barvě totiž prý příliš připomínaly oděv, do kterého islamisté oblékali své oběti, informoval web stanice Al-Arabíja. Radikálové z IS kromě několika západních novinářů a humanitárních pracovníků zavraždili v oranžovém celotělovém oděvu také jordánského pilota Maáze Kasásbu.

S největší pravděpodobností ho zaživa upálili v kleci. Video s Kasásbovou smrtí vyvolalo v Jordánsku vlnu protestů a jordánské letectvo následně zaútočilo na pozice islamistů v Sýrii. Podle mluvčího ammánských městských služeb Mázina Fardžína radnice vyslyšela přání obyvatel i rodiny zavražděného pilota.

Od 20. března bude tak 5000 městských zaměstnanců, kteří se starají o čistotu nejen v ulicích, nosit uniformu v tyrkysové barvě. Kasásbova rodina prý přijala rozhodnutí s „obrovskou úlevou“. „Naše děti mají právo na to, aby nemusely v ulicích tuto barvu vídat,“ uvedl bratr zavražděného pilota Džavád Kasásba.

Oranžové uniformy jsou podle mnohých analytiků součástí promyšlené propagandistické strategie IS. Mají připomínat oděvy vězňů, které USA kvůli podezření z terorismu zadržují na základně Guantánamo na Kubě.

Jordánsko se připojilo ke koalici zemí bojujících proti IS v září loňského roku. Spolu s USA a čtyřmi dalšími arabskými zeměmi – Saúdskou Arábií, Spojenými arabskými emiráty, Katarem a Bahrajnem – podniká nálety na pozice IS v Sýrii.

Video Mořské vlny zbarvila krev: IS popravil 21 křesťanů na pláži! - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi