Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

České úřady odeberou až 3 tisíce dětí ročně! Kvůli týrání, zanedbávání, dluhům

Norský případ Evy Michalákové a jejích synů přitáhl pozornost k odebírání dětí v Česku
Norský případ Evy Michalákové a jejích synů přitáhl pozornost k odebírání dětí v Česku  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
5. března 2015
08:55

Často kritizovaný postup norské sociálky v případu bratrů Michalákových přitáhl pozornost k tomu, jak to máme s odebíráním dětí v Česku. Dva až tři tisíce dětí ročně. To je počet, který údajně ročně odeberou úřady v ČR. Jaké jsou pro to nejčastěji důvody?

Důvodem pro odebírání dětí v Česku je týrání, zanedbávání a zneužívání, ale i zadluženost a špatná sociální situace. Na tiskové konferenci na to upozornila ředitelka nadace Naše dítě Monika Šimůnková. Odvolávala se na nedávné vyjádření zástupce ministerstva práce, který zmínil právě takový počet odebrání.

Podle ministerského výkazu o ochraně dětí skončilo v roce 2013 u příbuzných, pěstounů či v ústavech kvůli problémům doma 1015 dětí. "Víme tedy jen o třetině případů odebrání. Co se ale děje v těch dalších případech? Jak dlouho zůstávají děti v náhradní péči a vracejí se pak domů?" uvedla Šimůnková. Podle ní by se případy měly lépe evidovat a resort by měl mít jasné údaje.

Šimůnková zdůraznila, že odebrání dětí z jejich rodin by mělo být nejzazší možností a mělo by se odehrát šetrně. Ústavní soud už dříve rozhodl o tom, že úřady k tomuto opatření nemají sahat kvůli chudobě a špatné sociální situaci. Ředitelka nadace řekla, že se to ale stále děje. Někteří rodiče dokonce sami chtějí, aby se alespoň na čas o jejich děti postaral někdo jiný, protože nejsou schopni dluhy a tíživou situaci zvládnout.

Podle Šimůnkové je nutné posílit hlavně preventivní práci s vlastní rodinou dětí, aby dokázala potíže zvládnout. "Systém preventivní práce tu chybí, a to hlavně v případech, kdy je podezření na týrání a sexuální zneužívání. Do nadace nám volají lidé s takovým podezřením, nechtějí se ale zatím obracet na policii či sociální pracovníky," uvedla Šimůnková.

Problémy jsou však i jinde. O dětech mají rozhodovat opatrovničtí soudci, ti bývají podle šéfky jejich sdružení Libuše Kantůrkové ale často zahlceni. "Věci by měli soudit soudci s určitou životní a profesní zkušeností. Ve skutečnosti se jim věnují soudci, kteří začínají či neobstáli v jiných agendách," uvedla Kantůrková. Podle ní navíc opatrovničtí soudci nemají možnost kariérního růstu.

Video Mého syna sociálka málem udusila! Michaláková o zásahu v Norsku - TV Barrandov
Video se připravuje ...

uzjsemtudlouho ( 5. března 2015 14:58 )

Uklidni se. Reaguješ jako blázen. Jastana píše o pěstounské péči v rámci rodiny, což je skutečně praktiokováno až v jedné třetině cigánských rodin. Co se Dětských domovů týká, tak nebýt toho, že cigáni mají své děti jako zdroj obživy, nebylo by jich tam pouze kolem 25%, byla by jich tam většina. Ve zprávách se příslušnost k rase nebo etniku nesmí uvádět, tudíž tento tvůj argument je lichý. Co se zneužívání dětí týká, cigáni je zneužívají ke krádežím, podvodům a k dojení státu stejně jako k rození dětí v ještě nedospělém věku. Zmlácená cigánka také není nevšedním jevem, každou chvíli je tu cigáni mlátí přímo na ulici, tak si ty hovadaaaaa schovej pro ně a i pro sebe pokud mezi ně patříš.

news ( 5. března 2015 14:30 )

Kecáš blbe jdi se někdy podívat do ústavu nebo do kojenáku tady v Praze samej bílej harant a to díky jejich rodičů k terý to nezvládaj ,v ždyt vy bíli jste fetáci zloději a lupiči,proč každý den hlásí zprávy že běloch vykradl banku nebo přepadl proč,a ty tady budeš psát takový kraviny a hlavně už je to ohraný jako LP pokud výš co to znamená.....A pastáky jsou přecpaný bílíma dětma vole zklidni hormon....A na konec cikáni nikdy nezneužívali svoje děti jako běloši vy vtom asi máte zálibu že jooooooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!a nebo že týráte svoje ženy a rodiče vy jste hovadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Zobrazit celou diskusi