Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na policejní auta dali vrazi černé vlajky: Spanilé jízdě džihádistů mávaly i děti!

Autor: simao, ČTK - 
18. února 2015
12:52

V Libyi popravili 21 křesťanů – na pláži jejich krev zbarvila moře. Nyní jako by se džihádisté z Islámského státu rozhodli oslavovat. Zveřejnili video, na kterém je vidět kolona luxusních vozů – policejních! Vyzdobených však černými vlajkami. Při průjezdu libyjským Benghází jim lidé nadšeně mávali. Včetně dětí...

Islamisté přichází z dalším dílkem do své série propagandistických videí. Tentokrát nejde o brutální popravu, ale tak trochu o její oslavu! V libyjském Benghází vyrazili totiž v koloně aut na „spanilou jízdu“. I tímhle se však rozhodli demonstrovat sílu. Posadili se totiž do velkých policejních aut převážně značky Toyota Land Cruiser, zapnuli majáčky a vyrazili na cestu.

Místní v Benghází je zdravili, salutovali jim, děti mávaly. Video přitom zveřejnila teroristická skupina Ansar Al-Sharia. V Libyii a dalších státech chtějí zřídit islámský chalífát. Zmiňovaná skupina slíbila věrnost Islámskému státu loni v říjnu, upozornil britský Daily Mail.

Islamisté přitom v Libyi povraždili 21 Egypťanů a Káhira tento týden zahájila nálety na pozice IS. Egypt chce, aby se proti Islámskému státu v severní Africe sestavila koalice podobná těm, které proti této organizaci bojují v Iráku a Sýrii.

Video Mořské vlny zbarvila krev: IS popravil 21 křesťanů na pláži! - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Právě Libye se přitom má stát předpolím pro postup radikálů do Evropy. Islámský stát chce do Libye poslat velké množství svých bojovníků s úkolem dostat se jako uprchlíci přes Středozemní moře do Evropy. Mají pak rozpoutat útoky v jihoevropských městech a pokusit se útočit i na nákladní lodě. S odvoláním na dopisy, jejichž autory jsou stoupenci IS, o tom informoval britský list The Telegraph. Nejvíce ohrožena případným přílivem radikálů je Itálie, protože právě tam končí množství severoafrických uprchlíků, kteří se rozhodnou dostat se do Evropy po moři.

Itálie už v úterý schválila bezpečnostní opatření, v jejichž rámci bude do ulic měst v celé zemi vysláno na 4 800 vojáků. Podle ministerstva vnitra budou střežit citlivé objekty nejméně do června. Pět stovek z těchto vojáků bude v Římě, kde už se teď vojsko podílí na ostraze diplomatických misí a rezidencí, synagog a židovských škol.

Ministr zahraničí Paolo Gentiloni dnes v parlamentu řekl, že je třeba, aby OSN urychleně hledala politické řešení pro Libyi. Mluvčí libyjské armády Ahmad Mismarí tento týden prohlásil, že v každém libyjském městě existují spící buňky IS, které mají kontakty na vedení této organizace v Iráku. Pohyb těchto lidí je prý nemožné přesně určit, někteří se snaží dostat se do milicí, které kontrolují libyjskou metropoli Tripolis a jsou proti zahraniční intervenci.

Analytici, které oslovila agentura AFP, upozorňují, že v případě intervence by bylo mimořádně těžké stanovit přesné cíle pro koaliční letadla. Nehledě na to, že by se ještě prohloubil chaos, který už nyní vytváří vzájemný boj znepřátelených libyjských milicí. „V případě pozemní intervence se z Libye stane země džihádu, kam budou proudit radikálové z Afriky, Iráku i Sýrie,“ řekl odborník na boj proti terorismu Mázin Šaríf. Analytik Luis Martinez upozornil, že omezí-li se intervence pouze na nálety, bude to znamenat i civilní oběti a radikalizaci libyjského obyvatelstva.

kat-tom ( 18. února 2015 20:40 )

nebav se raději a jdi si to užít do Sýrie ty demente debilní !!!

dissent ( 18. února 2015 15:18 )

Ten dobytek neumí nic jen vraždit,oni snad ani nemají mozek.Takovou pakáž je potřeba zlikvidovat do posledního magora. Rozlejzají se po celém světě jak šváby.

abaron ( 18. února 2015 14:31 )

to sú kúpele fabriky sú pre inú žlč v žalúdku

szyslak ( 18. února 2015 14:09 )

Jednoduche reseni, prvni lod s "uprchliky", co se objevi, rozstrilet na kousky a ty dalsi uz si to rozmysli. Dale uzavrit hranice. OSN a ostatni zvanily poslat do phrdele.

abaron ( 18. února 2015 13:54 )

čí to bol na f e to va ný nápad ??? ich niečo naučiť ???

Zobrazit celou diskusi