Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Džihádistů ze Západu přibývá: Za Islámský stát jich bojuje 20 tisíc!

Autor: ČTK - 
11. února 2015
08:31

Vyrazili na tažení proti západní civilizaci. Šíří strach, ale nejen v Sýrii a Iráku. Obavy panují i z jejich návratu do Evropy a USA. Bojovníků Islámského státu, kteří přicházejí ze Západu, přitom přibývá. Podle Američanů jich je již kolem 20 tisíc!

Kolem 20 000 cizinců z 90 zemí světa bojuje podle nejnovějších odhadů amerických tajných služeb v Iráku a Sýrii pod vlajkou radikální organizace Islámský stát (IS). Asi 3 400 z nich pochází prý ze západních zemí, informovala dnes agentura AP. Jen ze Spojených států se pokusilo do oblasti bojů vycestovat asi 150 lidí, některé z nich se však prý podařilo úřadům zatknout na cestě, další v bojích již zemřeli. Několik desítek se prý ale stále aktivně zapojuje do zuřícího konfliktu.

V polovině ledna odhadovaly americké tajné služby počet zahraničních bojovníků v Sýrii a Iráku na 19 000. Počet zahraničních bojovníků, kteří se zapojili do bojů v řadách radikálů z IS je podle Nicka Rasmussena, šéfa amerického Národního protiteroristického střediska, bezprecedentní. Zdaleka prý přesahuje počet cizích státních příslušníků, kteří se účastnili nebo účastní konfliktů v Afghánistánu, Pákistánu, Jemenu nebo Somálsku.

Západní tajné služby se obávají, že se bojovníci IS budou vracet zpět do své vlasti v Evropě či USA, aby prováděli teroristické útoky. V lednu uveřejnil IS video, na němž vyzval „osamělé vlky“, aby páchali atentáty na Západě. Podobnou výzvu zveřejnila nedávno také jemenská odnož al-Káidy.

gabreta ( 11. února 2015 10:16 )

Ono to pořekadlo o tom, kdo seje vítr, sklízí bouři, bude pravdivý! Zvlášť když ta sebranka má ještě oporu v takových zrůdách, jako je Kocáb, Džamila, Úhl a nebo Šabatová. Samozdřejmě podobných blbců na západě je mraky! Jedinej se s takovým problémem umí vypořádat Rusák, jak to předvedl v Čečensku!

istyl ( 11. února 2015 09:28 )

je spis dobře, ze se sami vydeluji ze spolecnosti, protože doma se rozpoznat pomalu nedaji, tam delaji mirumilovne koranisty...a tady jsou na jedne hromade a tak snad není problém je zlikvidovat...to by doma slo celkem obtizneji....

marie60 ( 11. února 2015 09:12 )

marie60 ( 11. února 2015 09:11 )

Tihle magoři, kteří přišli na západ za lepším žitím a ted´ jedou pomáhat zrůdám, kteří zabíjí bezdůvodně cizince ale i své lidi,tak by neměl západ už je nazpět přijímat a nebo rovnou by je měl popravit. Západní země s otevřenou náručí přijímaly kdejakou verbež, která se jim ted´ "odvděčuje".

Zobrazit celou diskusi