Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodiče po 10 letech zjistili, že jim vyměnili dcery! Nevrátili si je a vysoudili 52 milionů

Sophie Serrano se svou dcerou Manon (vlevo), která není jejím biologickým dítětem. Dívku jí vyměnili v porodnici.
Sophie Serrano se svou dcerou Manon (vlevo), která není jejím biologickým dítětem. Dívku jí vyměnili v porodnici.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
10. února 2015
12:40

Dvěma francouzským rodinám v roce 1994 zdravotní sestra vyměnila v porodnici omylem děti. Přišlo se na to až po deseti letech, když otec jednoho z dětí měl už dost posměšků, že se mu dcera nepodobá, a rodinu opustil. Následné testy DNA odhalily, že skutečně není jejím otcem, ale také to, že matka není její matkou...

Když v roce 2004 dvě rodiny zjistily, že vychovávají cizí dceru, byl to pro všechny hrozný šok. Stalo se tak poté, co si z otce jedné z nich okolí utahovalo, že se mu dcera nepodobá, má jiné vlasy a tmavší pleť.

Otec od rodiny odešel právě proto, že si myslel, že ho manželka podvedla s jiným mužem. Když bylo dívce osm let, přestal na ni platit alimenty. Jen nedlouho nato požádala její matky o testy DNA. Ty nejen že ukázaly, že otcem skutečně není tento muž, ale že ani matka není matkou holčičky, kterou vychovávala jako svou dceru.

Rodiny zaměněných dětí se krátce poté sešly a rozhodly, že po deseti letech si již děti nebudou vzájemně vracet a že se nebudou vídat. K záměně došlo vinou zdravotní sestry, která je vyměnila, když holčičky ležely v inkubátorech.

„Je to poněkud zneklidňující, velmi zvláštní. Člověk stane před ženou, která je jeho biologickou matkou, a přitom je to zcela neznámá osoba,“ nechala se slyšet dnes dvacetiletá Manon Serrano, která je jednou z vyměněných dětí. Ta se stejně jako obě rodiny nyní dostavila k soudu, který rozhodoval o odškodnění pro všechny zúčastněné.

Soud rozhodl, že dvě rodiny dostanou celkem 1,88 milionu eur, tedy asi 52 milionů Kč. Částku jim postupně vyplatí nemocnice a zdravotní pojišťovna. Poškozené rodiny požadovaly odškodné 12 milionů eur (333 milionů Kč).

„Co se stalo nám, se může stát i jiným. Skutečně doufáme v uznání našeho požadavku, abychom se zbavili pocitu viny, že jsme nedokázali ochránit své dítě,“ řekla loni matka Sophie Serrano, která prý již v porodnici v roce 1994 měla určité podezření. Všimla si, že její dcera má více vlasů, než měla předtím. Personál jí prý tvrdil, že je to způsobeno právě pobytem v inkubátoru. Totéž, jen opačně, tvrdili prý také druhé matce. Jako devatenáctiletá si ale prý netroufala pochybovat o personálu nemocnice.

Obdobný případ se řešil i v České republice. Spor z roku 2006 skončil o pět let později soudním verdiktem, který nemocnici v Třebíči uložil vyplatit rodinám dvou zaměněných dívek odškodné 3,2 milionu korun. Jedna z rodin získala 2,1 milionu korun, druhá 1,1 milionu Kč. Lidé, kteří záměnu dětí zavinili, přišli o místa.

majojo ( 29. srpna 2016 11:38 )

Nejlíp dopadl ten povedený tatínek, co opustil ženu a dceru. Je volný a odškodné taky dostane.

e.44 ( 13. února 2015 01:43 )

lobotom ( 10. února 2015 23:18 )

Česko hlavně dává směšné pokuty za cokoliv. Odškodné patří pouze tehdy, vznikla-li nějaká škoda. Ta je v tomto případě velmi blízká nule a jedná se pouze o hyenistickou hamižnost těch rodin a jejich advokáta. Zaměňují si odškodné s pokutou, kterou on nemá právo udělovat, a už vůbec ne ve prospěch sebe a svých klientů.

sores ( 10. února 2015 16:08 )

Česko dává směšné odškodné oproti jiným státům, nechápu proč když to musí hradit ten, co zapříčiní chybu.

havran2 ( 10. února 2015 13:46 )

NEBUDE TO DLOUHO TRVAT A JE TO TADY!

Zobrazit celou diskusi