Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pohřbili válečného hrdinu, který žil se střepinou v hlavě. Zemřel na rakovinu

Autor: ČTK - 
15. ledna 2015
12:00

Ve strašnickém krematoriu v Praze se dnes uskutečnil pohřeb válečného veterána z Afghánistánu Jiřího Schamse. Zemřel minulý týden po těžké nemoci. Na pietní akt dorazil ministr obrany Martin Stropnický nebo náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Schams byl těžce zraněn v roce 2008 při vojenské misi v Afghánistánu jako člen ochranného týmu humanitárních pracovníků. Několik týdnů byl v kómatu. Navzdory prognózám se později částečně zotavil. Postupem času dokázal s pomůckami sám chodit.

„Vnímám ho jako velkého lidského bojovníka, který  se ze zranění, který by mnoho z nás nepřežilo, dokázal vrátit zpátky. Jeho úmrtí je taková nespravedlnost, kdy ho po tom těžkém zranění, které prodělal, po tom boji, který ukázal ve snaze se vrátit, ho nakonec skolí ta nejzákeřnější choroba,“ generál české armády Petr Pavel.

Stal se iniciátorem nadace Regi Base, která se snaží pomáhat zraněným veteránům. Zemřel minulý týden na rakovinu. Ta podle jeho přátel přišla náhle v době, kdy se začal zotavovat ze zranění z války.

Video Nad strašnickým krematoriem přelétly dvě stíhačky - Martina Neckářová
Video se připravuje ...

Pohřeb se uskutečnil v poledne s vojenskými poctami, přišlo přes dvě stě lidí. U rakve stála čestná stráž a zahrála vojenská hudba. Kytici zde položil i ministr obrany Martin Stropnický.

„To si nevymyslíte, to píše život takovéhle příběhy. Ten jeho boj byl urputný o to, aby se každým krůčkem zlepšoval. Působil jako určitý průkopník. Byl vlastně první, kdo v takovéhle obtížné situaci s takovýmhle obrovským handikepem razil tu cestu, jak se k takovým příběhům stavům postavit z hlediska vlády nebo armády nebo zdravotnictví. A přitom absolvoval pár nelehkých situací. Já možná připomenu tu groteskní, když jeho maminka dostala papír na první invalidní vozík, tak ta výdejna byla někde v druhém patře a tam jí řekli, že si tam musí on přijít osobně, tak říkala, že on tam nemůže do toho druhého patra…To nemůžete dát do žádného předpisu, zákona, tohle je otázka lidská. Vlastně se celý systém na tom jeho případu mnoho naučil,“ zavzpomínal ministr obrany Martin Stopnický.

Na pohřbu zazněla samozřejmě i státní hymna a také písně Daniela Landy - Pozdrav z Fronty, Muži s padáky, Moritori Te Salutant. Během piety vojáci vypálili čestné salvy. Nad krematoriem přeletěla dvojice stíhacích letounů Jas-39 Gripen a dva bojové vrtulníky Mi-24. Jiří bude v květnu povýšen in memoriam.

„Znala jsem ho 17 let. Byl hrozně hodný, potkala jsem ho na vlakovém nádraží u nás ve Zloníně na burze, protože měl rád veterány, tam jsme se potkali, měl mě hrozně rád, furt mi posílal z misí pohledy, všechno možné. Pak jsem se dozvěděla, že se mu to stalo, protože jeho rodina mi zavolala, tak jsem za ním jezdila, naposledy jsem ho viděla březnu, když jsem za ní přijela se svým synem. To už byl takový jako když už se vzdává prostě, protože když jsem ho viděla poprvé po té nehodě, tak byl takový bojovník smál se, nedokázala jsem ani brečet, úplně mi zvednul náladu. Byl to ten nejlepší člověk, kterého jsem znala,“ blízká kamarádka Milena.

Video Praha pohřbila hrdinu z Afgánistánu Jiřího Schamse - Martina Neckáová
Video se připravuje ...

tgbg ( 15. ledna 2015 19:41 )

Začínáme si svých hrdinů konečně vážit. Komunističtí kolaboranti a zrádci republiky naše hrdinné vojáky po II.světové válce zavřeli do kriminálů nebo je dokonce popravili.

porfi ( 15. ledna 2015 16:07 )

 Jste trouba..nemate informace..a jeste jste duty jak bambus..smankote.."odbornik pre vojenstvi" asi jste vypadl z hospody od píva a jdete krmit prasata..troubo

ruudazvostravy ( 15. ledna 2015 15:59 )

No kchůrva,to se tejť s hrdinama rostrhne asy pitel,ny?Hlavně abi tady ty hrdinové nescházely,aš émerykn Vobava nařýdí bombarďákům humanytární bombyng f Pilsen,jako f štyrycátom pátom.To bi nám pak vopravdu začla týct voda do pr*dele.

hadenda ( 15. ledna 2015 15:40 )

to jsi zjistil až teprve teď ?? Mně se líbí, jak u každého článku mají : našli jste chybu ...... ještě jsem nečetla jediný článek Blesku, kde chyba nebyla !!

crush ( 15. ledna 2015 15:33 )

Smrť každého jedného človeka je vždy smutná. Ale prečo ten cirkus okolo pohrebu? Gripeny rachotili nad Prahou, k tomu salvy zo zbraní, aké používajú teroristi k nezmyselnému vraždeniu, do luftu vyhodené stotisíce korún... Prečo nemôže prebehnúť pohreb v tichosti, ako u každého iného nebožtíka??? Ako tu už niekto poznamenal, hrdina môže byť ako pre koho...

Zobrazit celou diskusi