Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vyžírkovské manýry bývalého ministra Zdeňka Žáka: Umí se vetřít všude!

Autor: V. Barták, Vera Renovica, zrk - 
30. listopadu 2014
07:09

Pořádat soutěž o největšího vyžírku státu, exministr dopravy Zdeněk Žák by atakoval přední příčky. Ve funkci ministra skončil už v lednu, ale dosud se mu z ní daří vytřískat, co se dá.

Nejprve si začátkem listopadu Žák na státní útraty zaletěl vládním speciálem do Oxfordu na slavnostní akci k 25. výročí pádu komunismu. A teď o sobě dává vědět znovu. Ve čtvrtek prý zadarmo cestoval pendolinem ČD mezi Ostravou a Prahou v první třídě.

Podle zdroje serveru Lidovky. cz se Žák prokázal neplatnou průkazkou Drážní inspekce, jíž šéfoval od roku 2003 do roku 2006.

Díky úhybným manévrům, kdy průvodčímu průkazku nejprve ukázal a při následné kontrole už ji »nemohl najít«, v klídku dojel až do Prahy, aniž by zaplatil jedinou korunu. Jinak by ho cesta podle ceníku ČD stála 811 korun. A to se vyplatí…

Dráhy událost potvrdily, totožnost černého pasažéra ale nikoliv. „S ohledem na ochranu osobních údajů se nemůžu oficiálně vyjádřit k osobě, která se měla tímto průkazem prokázat,“ napsal Blesku mluvčí státního podniku Petr Šťáhlavský.

Žák sám spekulace o zneužití průkazky odmítá. „Měl jsem platnou jízdenku. Jde o pomluvy,“ reagoval exministr. Vlakvedoucí ale trvá na tom, že Žák lže. Jemu prý jízdenku neukázal, vytasil pouze průkaz. A odmítá ji ukázat i teď dodatečně.

Už dnes čeká Žáka vysvětlování. Coby expert přes dopravu je totiž součástí nejbližšího týmu poradců prezidenta Miloše Zemana (70). Smíří se hlava státu se skandály své pravé ruky? „V sobotu jedná expertní tým. A zde bude mít pan Žák možnost se k věci vyjádřit,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Jak exministr vysává stát

Exministrovi se podařilo získat lukrativní angažmá v České poště. „S panem Žákem byla v červenci uzavřena dohoda o provedení práce na jednom ze strategických projektů podniku v oblasti logistiky,“ uvedla včera mluvčí pošty Marta Selicharová. Jenže co je obsahem projektu, je zatím tajné. Prý kvůli konkurenci.

Na prestižní univerzitě v Oxfordu proběhla slavnostní akce k 25. výročí pádu komunismu, na které se vedle vysokých státních činitelů objevil i Žák. Ten už ale dávno neměl žádnou politickou funkci. Navíc přiletěl ve vládním speciálu a nikdo z politiků včetně vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) netušil, jak se Žák na palubu dostal.

Ještě tři měsíce po odchodu z funkce mohl Žák podle zákona využívat vládní limuzíny s řidičem. A využil toho bezezbytku. Ujel neuvěřitelných 25 tisíc kilometrů! Dokonce mu museli vyměnit řidiče. Ten původní totiž padl vyčerpáním! Stát to přišlo na 125 tisíc korun. „Velice intenzivně jsem komunikoval s odborníky,“ vysvětloval exministr.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbb. ( 1. prosince 2014 06:27 )

Kohout jako tajemník Kavana(ČSSD) - prostě komoušská pakáž.

9rot6 ( 1. prosince 2014 06:06 )

Proč by se měl stydět,a co to vůbec v dnešní době je stydět se není in, takový Lukáš Kohout lítal pocelým světě na účet min.zahraničních věcí prolítal milióny a v podstatě se mu nic moc nestalo,tady máte názorný příklad jak "tvrdě" se na ministerstvech pracuje, všechny zajímají jen odměny a benefity, ale s nějakým vyřizováním či zařitováním je neotravujte!

tgbb. ( 30. listopadu 2014 20:43 )

Babiš je bývalý komouš, tak proč by neměl lhát? To je přeci jejich přirozená vlastnost.

sars ( 30. listopadu 2014 16:02 )

 Vyžírkove jste uplne všichni. .........

zkzkz ( 30. listopadu 2014 14:04 )

Co politik,to vyžírka

Zobrazit celou diskusi