Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přímý přenos: Lidstvo poprvé přistává na kometě!

Vesmírný modul se odpoutal od sondy Rosetta
Vesmírný modul se odpoutal od sondy Rosetta  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
12. listopadu 2014
12:03

Průzkumný vesmírný modul Philae se dnes podle plánů odpoutal od mateřské sondy Rosetta a zahájil klíčovou fázi sestupu na kometu. Oznámilo to řídící středisko Evropské vesmírné agentury (ESA) v německém Darmstadtu.

Mise Evropské vesmírné agentury (ESA) je pokládána za milník v dějinách letů do kosmu, protože na některé z komet má přistát vůbec první těleso vyrobené lidmi.

Vědci dostali potvrzení o úspěšném oddělení obou sond zhruba po půlhodině od jeho uskutečnění (v 9:35 SEČ), což je dáno značnou vzdáleností sondy od Země, čítající zhruba 510 milionů kilometrů.

Fáze sestupu stokilogramového zařízení na kometu je tou nejnapínavější za deset let celé mise, jejímž cílem je získat informace o vzniku sluneční soustavy před zhruba 4,6 miliardami let. Komety totiž údajně obsahují převážně nezměněný materiál z té doby.

 

Philae se samostatně pohybuje zhruba pěší rychlostí, a proto bude po odpoutání od mateřské sondy potřebovat na zdolání zbývajících 22,5 kilometru k povrchu vesmírného tělesa ještě přibližně sedm hodin. Zhruba kolem 17:00 SEČ by mělo být jasné, zda bylo přistání v lokalitě nazvané Agilkia úspěšné.

Před odpoutáním modulu od mateřské sondy vědci zjistili problém na tryskách, které měly pomoci udržet zařízení na povrchu komety. Experti se však domnívají, že by k tomu měly stačit kotvící harpuny, jimiž je Philae vybaven.

Řídící tým se musel před vypuštěním modulu ujistit, že vše se děje ve správný čas a správnou rychlostí, protože během vlastního sestupu už manévr nemůže ze Země ovlivnit.

Minilaboratoř Philae má měřit magnetické pole, pořizovat snímky nebo odebrat vzorky z povrchu i pod povrchem.

Sondu Rosetta s přistávacím zařízením vynesla do vesmíru 2. března 2004 raketa Ariane 5 z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guayaně. Rosetta kolem komety krouží od letošního srpna.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi