Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sanitka se ztratila, matka dvou dětí zemřela: Bydlíme ve městě a ne na samotě, zlobí se vdovec

Mladá maminka zemřela na zástavu srdce. Záchranka k ní nedorazila včas, protože zabloudila
Mladá maminka zemřela na zástavu srdce. Záchranka k ní nedorazila včas, protože zabloudila  (Autor: tvnoviny.sk)
Autor: simao - 
29. září 2014
13:45

Zažil si chvíle opravdového děsu. Kdy šlo o život jeho manželce Zuzaně (†38), kterou se však nepodařilo zachránit. Pod tragédii v Bratislavě se podepsalo i to, že sanitka, mířící na místo Zuzanina kolapsu, zabloudila. Její manžel Kornel nyní popsal, jak první pomoc nezabírala a zdravotníci stále ne a ne dorazit...

Z tohoto příběhu tuhne krev v žilách. V červenci dvojnásobná matka Zuzana zkolabovala, když seděla u počítače. Přišlo to zcela nečekaně. Upadla do bezvědomí, první pomoc se jí snažil dát její manžel Kornel. S radami dispečera po telefonu...

Zuzaně selhalo srdce

Na tenhle hrůzný zážitek nyní zavzpomínal Zuzanin manžel v reportáži TV Markíza. "Ta první pomoc jí vůbec nepomáhala, nedělalo to s manželkou nic a stále jsem cítil, že je třeba nějaký adekvátní lékařský zákrok. Sanitka ale pořád nikde," uvedl Slovák zády ke kameře. Zuzanu se mu zachránit nepodařilo, podle pitevní zprávy jí selhalo srdce.

Záchranáři přitom netrefili na místo (do Neronetovy ulice), posádka zabloudila po cestě. A to navzdory tomu, že měli k dispozici navigaci. Špatně odbočili a rázem se ocitli v tmavé Lopenické ulici, která se navíc čím dál tím více zužovala. Až nakonec sanitka uvízla.

"Já jsem se ptal, kde tak trčí. I jsem vyzýval dispečera, aby mě spojil s posádkou, abych je mohl navigovat," vzpomínal v TV manžel Zuzany. Když se to podařilo, vyslal k sanitce duchapřítomně svého švagra, aby jim pomohl. Sanitka pak musela couvat celý kopec zpátky.

"Bezprostředně po identifikaci, že se ambulance nachází na nesprávné ulici a nemožnosti se obrátit na tak úzké komunikaci byl řidič nucený se vrátit zpět na křižovatku couváním, současně byl zdravotnický záchranář ... svědkem události přivedený na místo zásahu s cílem minimalizovat časovou ztrátu," stojí podle Markízy ve vyšetřovacím protokolu.

Tenhle příběh přitom zaujal na Slovensku i v Česku. Mluvčí slovenského ministra zdravotnictví nyní objasnila, že vzniklá situace přímo nesouvisela s navigací. "Nic nenasvědčovalo tomu, že ulice pokračuje dále. Byla tma, ulice byla neosvětlená, byly tam husté keře," vysvětlovala prekérní situaci mluvčí Zuzana Čižmáriková.

Vdovec podal stížnost

Přesto tohle zdržení možná stálo Zuzanu život. Vdovec Kornel podal na počínání posádky stížnost, o jejím výsledku se zatím nerozhodlo. "Mým záměrem je, aby kdokoliv, když si zavolá pomoc, tak aby mu přišla včas. Bydlíme v civilizované ulici v hlavním městě, ne někde v lese na samotě. Manželku mi už nic nevrátí, ale chci aby se toto již nikdy nikomu nestalo," vysvětlil s odstupem času TV Markíza zdrcený manžel.

 

petrkramnypresident ( 29. září 2014 15:33 )

Co to je za jméno Kornel ??? S takhle blbým jménem snad ani nemohl čekat, že ho najdou...

Zobrazit celou diskusi