Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Velký přehled průměrné mzdy podle krajů: Kolik se bere u vás doma?

Autor: Radka Růžičková - 
7. září 2014
05:08

Průměrná mzda v Česku roste! Podle nejnovějších údajů je český průměr výdělku 25 500 korun. Oproti loňsku si tak průměrně vydělávající Čech polepšil o 583 korun. Porovnejte si, jak jste na tom vy.

Že se vám o takové částce může jen zdát? Nejste v tom sami! Pod tímhle průměrem jsou totiž dvě třetiny zaměstnanců. Lépe než průměr ale o platech skutečných lidí vypovídá tzv. medián, který používají statistici.

A tady už jsou čísla výrazně nižší. Medián mezd je totiž 21 385 korun. I podle mediánu ale víc berou muži, kteří se těší z příjmu ve výši 23 182 korun. Naopak ženy jsou na tom tradičně hůř. Berou jen 19 310 korun.

Nejvíc bere Praha, na chvostu Karlovarsko

Pokud ale zůstaneme u průměru, tak ten nejvyšší si udrželi Pražané. Ostatní kraje může těšit, že v Praze už ale platy rostou nejpomaleji. S výjimkou Prahy a Středočeského kraje ale v žádném jiném regionu ČR průměrná mzda nepřesáhla 25 000 korun.

Nejníže byl průměr mezd opět v Karlovarském kraji. Místní obyvatelé tu průměrně na své výplatní pásce vidí jen 21 848 korun.

Za poslední rok se platy nejvíc zvedly ve Zlínském kraji. Tamní pracanti si polepšili o 797 korun. Naopak nejméně poskočily za rok mzdy v Moravskoslezském kraji.

Průměrné platy podle oblastí. Průměrné platy podle oblastí. | Infografika Blesk

Jak se liší průměrná mzda od mediánu

Průměrná mzda v Česku je 25 500 korun. To je ale průměr. Statistici ale naproti tomu vypočítávají mzdy podle mediánu. Ten by měl o skutečném výdělku Čechů a Moravanů vypovídat přesněji. Zjednodušeně řečeno je to totiž mzda zaměstnance, který stojí uprostřed řady jiných zaměstnanců. Půlka z nich přitom bere méně než on, půlka zase víc. „Vyšší hodnotu průměru způsobují vysoké mzdy, které pak posunují celkově průměrnou mzdu výše,“ vysvětluje analytik Michal Kozub.

Vyšší mzda, větší možnosti

Statisticky vzrostla průměrná mzda o 2,3 procenta. A za těch pár stovek navíc, si můžeme i víc koupit. Zdá se vám to samozřejmé? Není to vždycky tak. Svou roli totiž hraje i to, o kolik stoupnou ceny zboží. Pokud by stouply víc, než by vzrostly platy, zvýšený výdělek by se v nich »rozpustil«. Díky nízké inflaci se ale ceny zvýšily jen o 0,2 procenta. Reálné, tedy skutečné zvýšení mezd, je tak 2,1 procenta.

Studium zvyšuje plat

Výši platu silně ovlivňuje vzdělání. „Každý rok studia je na platu znát,“ říká statistik Dalibor Holý. Lidé se základním vzděláním totiž nejčastěji berou plat okolo 10 000 korun a na průměrný plat většinou nikdy nedosáhnou. Naproti tomu i »chudý« vysokoškolák bere plat minimálně ve výši 20 000 korun. „Rozhodně se vyplatí studovat,“ dodává statistik Holý.

Vzdělání a jeho vliv na plat. Vzdělání a jeho vliv na plat. | Infografika Blesk

Jak jste na tom vy? Blíží se váš plat průměru, mediánu, nebo je hluboko pod všemi tabulkami? A opravdu jste dostali v posledním roce přidáno? Ukažte, jak vypadá skutečnost!

Pište na radka.ruzickova@cncenter.cz. Stačí křestní jméno, profese, kraj a plat.

zdrclamrdka ( 7. září 2014 19:10 )

že už tě někdo nepraštil lopatou po držce, z m r d e

andreslawicky ( 7. září 2014 17:31 )

Klíčový zaměstnanec ve firmě,který je tak zvaně těžce nahraditelný bere slušný plat a hromadu výhod,otrok u pásu kterého je možno obratem nahradit bere základní mzdu

andreslawicky ( 7. září 2014 17:30 )

A kdo ti brání aby jsi byl ve skupině která bere třeba 150-200 tisíc měsíčně??Asi jsi se málo učil nebo nemáš prostě tu drzost a dravost

andreslawicky ( 7. září 2014 17:29 )

Každý bere tolik kolik si dokáže uhájit u svého zaměstnavatele a komu se to nelíbí má možnost pracovat sám na sebe co tedy víc chcete??

kamii ( 7. září 2014 17:12 )

Já opravdu co znám řemeslníky, tak se mají dobře. Nechápu, že se zavírají učňáky ! Teda chápu, když na střední školy berou i se 4 na výzo. Raději se jdou flákat 4 roky do školy než by se něco pořádného naučili.

Zobrazit celou diskusi