Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šmejdi: Vydával se za lékaře VZP a chtěl starší ženě měřit tlak, ve skutečnosti nabízel alternativní medicínu a léky

Šmejdi se chtěli vetřít do domu ke starší ženě pod záminkou, že zastupují VZP, změří jí tlak a provedou další vyšetření. (Ilustrační foto)
Šmejdi se chtěli vetřít do domu ke starší ženě pod záminkou, že zastupují VZP, změří jí tlak a provedou další vyšetření. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš, pet - 
5. září 2014
14:06

Pozor, šmejdi mají nový trik! Obvolávají klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny a snaží se jim vetřít do domu. Tam jim pak pod záminkou zdravotního vyšetření nabízejí podezřelé služby.

Jednou z obětí šmejdů měla být i starší žena z Koclířova na Svitavsku. Ve  čtvrtek odpoledne jí zatelefonovala žena, která se představila jako pracovnice oddělení interny zastupující zdravotní pojišťovnu VZP. "Tvrdila mi, že pojišťovna nově nabízí bezplatné měření tlaku, cév a cukrovky u starších lidí. Vyptávala se mě na zdravotní stav a pak mi sdělila, že se u nás doma zastaví lékař - nějaký Rozsíval z Brna, který provede zdravotní prohlídku," uvedla pro Blesk.cz poškozená.

Nabídka ženě trpící cukrovkou přišla podezřelá, a proto si celou věc ověřila u zdravotní pojišťovny. "Naše pracovnice klientce sdělila, že VZP žádná domácí vyšetření pacientů neprovádí a doporučila jí oznámit událost na policii. Dále jí doporučila, aby v uvedený čas nebyla doma sama," uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Druhý den skutečně k domu starších manželů přijel muž ve středním věku s brněnskou značkou a představil se jako doktor Rozsíval. "Manžel ho vyzval, aby se legitimoval průkazkou pracovníka VZP. Muž se vymlouval na to, že má doklad někde v autě. Mezitím nám začal nabízet jakousi alternativní zdravotní prohlídku. Prý s pomocí minerálů," popsala. Falešný lékař se pak manželům snažil namluvit, že zastupuje podpůrnou organizaci, která pomáhá straším lidem, kterým pojišťovny nedostatečně proplácí některé úkony.  Dokonce začal tvrdit, že je vlastně není lékař, ale veterinář.

Když ho do bytu nevpustili, začal svůj nátlak dokonce stupňovat. "Vyhrožoval mi amputacemi a operacemi, když se nezačnu léčit. V té chvíli ho manžel vyhodil od dveří," popsala žena. O podvodném jednání pak okamžitě informovala policii.

Šlo zřejmě o klasický trik podomních prodejců s léky. Nejprve vás "odborně" prohlédnou, pak stanoví rádoby diagnózu a vzápětí vám sdělí, jaké vitamíny a minerály potřebujete, abyste se uzdravili. Nakonec vám za tisícovku a výš prodají nějaký umělý preparát.

Podle mluvčího VZP není vyloučeno, že podvedených bude víc. Pojišťovna proto informovala nejen obecní úřad v Koclířově, aby své občany varoval, ale upozornila také všechny své pracovníky na pobočkách v Pardubickém a Královéhradeckém kraji.

deratizator ( 5. září 2014 19:54 )

můžeš mu přivřít ruku do dveří ;-)

Zobrazit celou diskusi