Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Slzy, smutek, pláč i zpěv: Pohřeb černošského mladíka, kterého zabil bělošský policista!

Autor: shp, ČTK - 
25. srpna 2014
18:25

Příbuzní drželi pevně ve svých rukách kapesníky, aby si mohli utírat slzy smutku. Nechyběl ale ani zpěv, který má oslavovat jeho život. V americkém St. Louis pohřbili Michaela Browna (†18), černošského mladíka, kterého na předměstí Ferguson zastřelil neozbrojeného několika ranami bělošský policista. Zásah vyvolal ve městě vlnu nevole a vyprovokoval noční nepokoje v ulicích.

V americkém St. Louis se dnes stovky lidí přišly naposledy rozloučit s černošským mladíkem, jehož před dvěma týdny zastřelil na místním předměstí Ferguson bělošský policista. Proudy lidí podle agentury AP navzdory vedru už hodinu před veřejným pohřbem mířily k místnímu baptistickému kostelu. Neozbrojený 18letý Michael Brown byl 9. srpna zastřelen šesti ranami krátce poté, co kradl v místním obchodě. Svědectví o incidentu se rozcházejí.

Podle jedněch měl Brown ruce nad hlavou, podle jiných se snažil policistovi vytrhnout zbraň. V dalších dnech vycházely do ulic města stovky lidí, kteří se domáhali co nejrychlejšího vyšetření případu a odsouzení policisty Darrena Wilsona. Kvůli případům rabování vyhlásil stát Missouri na několik nocí mimořádný stav a docházelo ke střetům s policií. Otec mladíka však lidi vyzval, aby v den smutečního rozloučení nedemonstrovali.

Na rakvi s ostatky mladíka dnes ležela baseballová čepice místního klubu St. Louis Cardinals, jehož byl Brown fanouškem. To dokazovala i jedna z vystavených fotografií. Stejnou kšiltovku měl na hlavě, když byl zabit. Před kostelem dnes lidé zpívali hymnu amerického hnutí za občanská práva We Shall Overcome. Pokojná atmosféra podle agentury Reuters ostře kontrastovala s násilnými protesty ve Fergusonu v minulých dnech. Kostel, který pojme 2500 lidí, se rychle zaplnil.

Na dnešní veřejný pietní akt vyslal tři své zástupce i prezident Barack Obama, který je prvním prezidentem USA tmavé pleti. Mezi truchlícími je například Will Acklin, jenž přijel ze státu Arkansas. "Když jsem to slyšel, cítil jsem, že musím přijet a projevit svou úctu," řekl agentuře AP 63letý černoch, jenž tvrdí, že má z dětství zkušenosti s policejní šikanou.

ladybug ( 25. srpna 2014 22:34 )

Kdysi jsem bydlela poblíž Baptist kostela, který měl převážně černé věřící. Ti když se dali do zpěvu to byl řev a ryk, že ani zavřená okna vás nezachránily. A oni taky rádi tancují při bohoslužbách. No jiný mrav. Mimochodem, buban, většina černochů pracuje.

ssans ( 25. srpna 2014 21:44 )

To je furt keců o rasismu, ale proč se všude rozebírá to, že černocha zastřelil bělošský policista?? To je jak u nás - rasismus se nacpe tam, kde se to někomu hodí. Kdyby ho zastřelil policajt černoch, tak je asi vše v pořádku

buban ( 25. srpna 2014 21:33 )

Sice se nehodí dávat smajlíka pod zprávu o úmrtí-ale Váš příspěvek nemá chybu. P.S.: proč by pohřby nepojímali jako kabaret, když je jim celý jejich zahálčivý život štědře placen?

znalec ( 25. srpna 2014 21:17 )

ten policajt věděl proč střílel....

jahodove_ticho ( 25. srpna 2014 21:02 )

Parchant zlodějská, dobře mu tak...

Zobrazit celou diskusi