Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Novinář měl větší štěstí než popravený Foley: Al-Káida ho propustila po dvou letech!

Autor: shp, ČTK - 
25. srpna 2014
22:01

Jeho příběh začal stejně, jako drama amerického novináře Jamese Foleyho (40). V Sýrii ho zajali teroristé a strčili ho pod zámek. Na rozdíl od popraveného Američana má ale toto drama dobrý konec. Zajatého novináře Petera Thea Curtise po dvouletém vězení teroristé propustili na svobodu!

Curtise unesla skupina napojená na teroristickou organizaci Al-Káida. Dotyčný je prý v pořádku a mimo území Sýrie.

OSN uvedla, že pomáhala předat novináře mírovým silám OSN ve vesnici v Golanských výšinách okupovaných Izraelem. Po lékařské prohlídce se prý Američana ujaly úřady jeho vlasti.

Curtisova sestřenice uvedla, že pětačtyřicetiletého muže zadržovala fronta An-Nusra napojená na Al-Káidu. Podrobnosti ohledně jeho propuštění ale podobně jako americké úřady sdělit odmítla.

Výkupné nezaplatili!

Úřad amerického ministra zahraničí Johna Kerryho však zveřejnil informace, že za jeho propuštěním stojí humanitární pomoc, žádné zaplacení výkupného.

Zpráva o propuštění amerického novináře se objevila několik dní poté, co radikální organizace Islámský stát (IS), která zabrala rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, zveřejnila videozáznam se stětím jiného amerického novináře Jamese Foleyho.

Podle jejich slov šlo o odvetu za americké nálety v Iráku. Islamisté rovněž pohrozili zabitím i dalšího zadržovaného Američana Stevea Sotloffa.

Newyorský Výbor na ochranu novinářů (CPJ) odhaduje, že v Sýrii se pohřešuje zhruba 20 žurnalistů. Má se přitom za to, že mnoho jich zadržují radikálové z hnutí IS.

Zobrazit celou diskusi