Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Američané bombardují u Mosulu: Teroristé by jinak mohli odříznout lidi od vody a elektřiny!

Autor: ČTK, tp - 
16. srpna 2014
08:40

Američané společně s iráckou armádou zaútočili leteckými silami na přehradu u Mosulu. Do následné pozemní akce by se k jednotkám z Bagdádu mohli připojit i Kurdové. Vodní přehrada funguje zároveň jako hydroelektrárna a tak hrozí, že by teroristé, v jejichž rukou se nachází, mohli odříznout statisíce lidí od vody i elektřiny.

Spojené státy dnes společně s iráckou armádou podnikly další letecký útok proti islamistům na severu Iráku. Nálety zaměřily na pozice povstalců poblíž největší irácké přehrady u města Mosul, kterou ozbrojenci z organizace Islámský stát (IS) ovládli začátkem srpna.

Bagdád chce strategicky důležitou přehradu získat zpět pod svou kontrolu, do pozemní operace by se proto měly zapojit i kurdské jednotky. Přehrada leží na řece Tigris asi 50 kilometrů severně od Mosulu a pro islamisty představuje cennou kořist.

Nádrž totiž zásobuje rozsáhlé území vodou, navíc tam funguje výkonná hydroelektrárna. Panují obavy, že islamisté mohou odstřihnout statisíce lidí od dodávek vody a elektřiny a také vytopit řadu měst v okolí.

Extremisté z IS dobývají na severu Iráku stále nová území a v pátek se objevily informace o tom, že sunnitští bojovníci ve vesnici nedaleko hory Sindžár popravili přinejmenším 80 mužů z náboženské menšiny jezídů a unesli asi stovku tamních žen.


itartas ( 16. srpna 2014 16:01 )

...od kdy jim šlo o lidi? Směšné a tragické!

kajenka52 ( 16. srpna 2014 14:46 )

čo satan zasial, to aj zberá

cipisek134 ( 16. srpna 2014 13:56 )

milovnikplesku:

milovnikplesku ( 16. srpna 2014 11:04 )

A na tu bombu uvazat toho krpateho usateho negra a bylo by min jak valek tak problemu.

Zobrazit celou diskusi